15 nordmenn terrorsiktet

Bare i år er 15 norske statsborgere, og personer med oppholdstillatelse i Norge, siktet etter terrorparagrafen i straffeloven av Politiets sikkerhetstjeneste. De er siktet for enten å ha oppfordret til terrorhandlinger, eller for å ha sluttet seg til en terrororganisasjon.

Noen få av de terrorsiktede sitter i varetekt – blant annet mennene som i vår ble pågrepet av PST, da de skulle reise til Syria for å slutte seg til ISIL (terrororganisasjonen som nå bruker navnet Den islamske stat).

- Jeg kan bekrefte at PST det siste året har siktet 15 personer etter paragraf 147 i straffeloven – den såkalte terrorloven, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST til Dagbladet.

Ny strategi

Sikkerhetspolitiet brukte i lang tid ressursene på å forsøke å hindre nordmenn fra å reise til Syria, og slutte seg til de ekstremistiske islamistiske terrorgruppene – ISIL og den al-Qaida tilknyttede terrorgruppa al-Nusra Front (også kjent under navnet Jabhat al-Nusra). Denne strategien har norske myndigheter nærmest gitt opp.

Verken PST eller andre norske myndigheter har lyktes med strategien. Nå er håpet at siktelser og påfølgende rettsoppgjør kan være med og avskrekke nordmenn fra å reise til konfliktområder.  Og forhindre at de slutter seg til ekstremist grupper som Den islamske stat, Al-Shabbaab den militante islamske terrorgruppa i Somalia, og andre al-Qaida inspirerte terrororganisasjoner.

Nordmenn

Norske myndigheter – blant annet sjefen for E-tjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen – har tidligere bekreftet overfor Dagbladet at de kjenner identiteten på vel 60 nordmenn som har sluttet seg til Den islamske stat. Rundt 20 av disse har kommet hjem til Norge. Vel 10 nordmenn er bekreftet drept i Syria.

Dagbladet får bekreftet fra flere kilder at det er grunn til å tro at langt flere enn 60 personer tilknyttet Norge har vært, eller i dag er i Syria og slåss sammen med Den islamske stat.

De 60 personene norske myndigheter bekrefter har vært i Syria, har PST identiteten til.

- Det er ikke ulovlig, eller for den saks skyld mistenkelig, at en nordmann reiser til Tyrkia. Men det er helt umulig for norske myndigheter å vite hvem av disse som tar seg videre østover, og krysser grensa mellom Tyrkia og Syria. For deretter å slutte seg til en av terrororganisasjonene, sier en kilde med godt innsyn i norske myndigheters anti-terror-arbeid.

Klappjakt

Dagbladet kunne for vel ei uke siden avsløre at det var fire terrorister fra ISIL (nå kjent under navnet Den islamske stat), som var på vei til Norge i sommer.

Både E-tjenesten og PST fikk informasjon fra såkalte samarbeidende tjenester om at terroristene hadde planlagt et terroranslag mot Norge.

I Norge ble det slått full alarm, og en rekke sikkerhetstiltak ble iverksatt.

Dagbladet får bekreftet at norske myndigheter frykter at et mottaksapparat sto klart i Norge for å hjelpe terroristene med våpen, og for å legge forholdene for et terrorattentat til rette.

Få sikre spor

Både de hemmelige tjenestene – E-tjenesten og PST – og det ordinære politiet jakter fortsatt på mottakerapparatet.

Dagbladet får opplyst at norske myndigheter foreløpig ikke har noen sikre spor, etter dem som eventuelt skulle hjelpe de islamske terroristene i Norge.

- Det er all grunn til å tro at en eller flere personer skulle bistå terroristene, sier kilder med innsyn i etterforskningen.

Friday, September 5th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments