15-åringen ble tvangsgiftet to ganger til IS-militante. Til slutt klarte hun å rømme

Den unge yazidi-jenta sitter og skjelver mens hun forteller om tida da hun ble kidnappet fra familien av militante krigere fra IS-gruppa tidligere i år. Hun er anonym, på grunn av egen sikkerhet.

Det er journalisten Dalton Bennett i nyhetsbyrået Ap som har møtt henne og en rekke andre kvinner, i landsbyen Maqluba i Irak. Alle forteller historier om hvordan de militante i IS solgte jentene til IS sine utenlandske krigere, eller til folk som ville gifte seg med dem.

Hus med kidnappede jenter

Den 15-årige jenta og to av søstrene hennes ble først fraktet fra et sted til et annet. Den første byen de kom til, var Tal Afar, hvor jenta ble plassert i Badosh-fengselet. Da amerikanske styrker begynte å angripe området fra lufta ble jenta og en rekke andre kvinner og tenåringer fraktet til Mosul, der IS hadde sitt hovedkvarter i Irak.

Så ble jentene tatt til den syriske byen Raqqa, som er IS hovedkvarter. I starten ble de plassert i et hus sammen med andre kidnappede jenter, forteller hun til Ap-journalisten.

- De tok jenter til Syria for å selge dem. Jeg ble solgt i Syria. Jeg var rundt fem dager sammen med mine to søstre, så ble en av dem solgt og tatt (tilbake) til Mosul. Jeg ble i Syria, forteller hun.

Skjøt ektemannen

I Raqqa ble hun først giftet til en palestinsk mann. 15-åringen hevder at hun skjøt ham. At den irakiske hushjelpa hjalp henne ved å gi henne et våpen. Hun flyktet, men hadde ingen steder å dra. Så hun gikk til det eneste stedet hun visste om, til huset hvor hun hadde bodd med de andre kidnappede jentene i Raqqa.

Ifølge jenta, kjente ikke IS-folkene henne igjen. I stedet solgte de henne til en kriger fra Saudi Arabia for tusen dollar (rundt 7000 kroner). Han tok henne med til et hus hvor han bodde med andre IS-folk.

- Han sa til meg: «Jeg endrer navnet ditt til Abeer sånn at mora di ikke kjenner deg igjen. Du skal bli en muslim sånn at jeg kan gifte meg med deg», sier hun.

Jenta fortsetter å fortelle:

- Men jeg nektet å bli en muslim og flyktet.

Stoff i teen

Ifølge jenta, brukte en del av IS-folkene av og til et stoff. Hun fylte dette i teen og serverte den til saudi-araberen og de andre mennene i rommet. De sovnet og 15-åringen flyktet igjen.

Denne gangen skal hun ha møtt en mann som gikk med på å kjøre henne til Tyrkia for å møte broren. Broren hennes lånte 2000 dollars av venner for å betale en menneskesmugler for å få de to tilbake til Irak. De endte opp i Maqloba, hvor de nå bor. I tillegg til 15-åringen og broren, er det som nå er igjen av familien en bror til, og et par fjerne slektninger. De bor på ett rom i en liten landsby, helt nord i Irak. Her bor også en rekke andre familier som har flyktet fra IS.

Jentas to søstre er fremdeles i de militante IS-folkas forvaring. Hennes far, andre brødre og andre mannlige slektninger er forsvunnet.

Det var tidlig i august i år at 15-åringen og flere hundre andre kvinner og jenter fra yazidi-minoriteten ble kidnappet av folk i terrorgruppa IS da de stormet byen deres, Sinjar. Hundrevis av mennesker ble drept i angrepet. Ti tusener av mennesker flyktet for livet, og de fleste befinner seg nå i de kurdiske områdene i det nordlige Irak. IS ser på yazidiene som en kjettersk og ikke-religiøs sekt.

Journalisten i Ap har ikke fått verifisert om jentas opplysninger faktisk stemmer fordi journalister ikke kan dra til syriske Raqqa eller andre steder der IS har kontrollen av sikkerhetsgrunner. Men historiene som 15-åringen og de andre kvinnene fortalte ham, stemmer også med informasjon som FN har fått når de har pratet med kvinner og jenter som de har pratet med, ifølge Ap.

Sunday, October 12th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments