12 myter og fakta om ebola: Dette må du vite om dødsviruset

(Dagbladet): Dødsviruset ebola raser gjennom Vest-Afrika med uforminsket styrke. Nå er også en norsk kvinne smittet.

Dette er viktige fakta og myter om ebola:

Utbredelse og omfang:

FAKTA: Dette er det største ebola-utbruddet noensinne
Ebola-utbruddet startet i Guinea i februar, før det spredte seg til Liberia og Sierra Leone. I mars slo Leger uten grenser full alarm. Mens viruset har rast i Vest-Afrika, har det så langt krevd opp mot 3500 liv og over 7500 mennesker er smittet.

Aldri før har et ebola-utbrudd krysset landegrenser og spredt seg inn i hovedsteder og urbane strøk.

Myte: Vi kan lite om ebola
Ebola ble oppdaget i 1976 i Kongo, og siden har det vært utbrudd med jevne mellomrom. Det har altså blitt forsket på ebolas utbredelse, smitte og eventuelle kurer i 38 år. Viruset som nå herjer i Vest-Afrika, er av typen Zaire (EBOV), og er spesielt aggressiv.

FAKTA: Det finnes ingen kur
Det finnes ingen medikamenter som har dokumentert klinisk effekt på ebola-smittede, men legemiddelfirma verden over jobber nå for å utvikle en vaksine eller en medisin mot det svært dødelige viruset. WHO har anslått at en vaksine kan være tilgjengelig så tidlig som i november.

Myte: Viruset kan ikke stoppes
Erfaring fra tidligere utbrudd viser at det som fungerer er å isolere de smittede i egne behandlingssenter. Behovet for flere isolasjonssenter og helsearbeidere i Vest-Afrika er fortsatt enormt. I Liberia, med en befolkning på 4,2 millioner, har de normalt bare 51 leger. De trenger flere leger for å isolere og behandle de smittede, og dermed også stoppe utbruddet. 

- 70 prosent av de smittede må få behandling og 70 prosent av begravelsene må bli gjort på en trygg måte for å få snudd på situasjonen. Det må vi få gjort i løpet av 60 dager, sa Anthony Banbury, sjef for UNMEER, den 30. september.

Myte: Det er farlig å reise til Afrika
For å være klinkende klar, så er det bare oppdaget ebola-tilfeller i landene Sierra Leone, Liberia, Guinea, Nigeria og Senegal, i Vest-Afrika. UD har kun utstedt reiseråd som fraråder nordmenn å reise til Liberia, Sierra Leone og Guinea. Andre afrikanske naboland har iverksatt tiltak som febersjekk på flyplasser, for å hindre viruset i å spre seg.

Ebola i Norge:

FAKTA: Ebola kan bryte ut i Norge
Faren for internasjonal spredning er større ved dette utbruddet enn tidligere, fordi det allerede har spredd seg til urbane strøk i Vest-Afrika. Der reiser også folk mer. I praksis er ebola-utbruddet bare en flytur unna Norge.

20. september tok en mann med seg viruset fra Liberia til USA, da han skulle besøke familie i Texas. Forskere ved Northeastern University i Boston har anslått at det er 75 prosent sjans for at ebola har spredd seg til Frankrike innen utgangen av oktober, nettopp på grunn av flytrafikken.

- Vi har i lang tid ment at Norge bør sende helsepersonell. For å slukke denne brannen må vi løpe inn i det brennende huset. Det mest ansvarlige er å behandle, isolere og øke behandlingskapasiteten i de rammede områdene, sa generalsekretær Anne-Cecilie Kaltenborn til Dagbladet i går.

Myte: Ebola kan ikke spre seg i Norge
Norge er veldig godt forberedt på ebola-viruset, og mener det er lite sannsynlig at det vil spre seg videre fra den norske kvinnen som ble smittet i Sierra Leone.

Men en spansk sykepleier som behandlet en ebolasyk prest, ble i går bekreftet smittet av viruset. 30 kolleger av sykepleieren går igjennom nøye undersøkelser for å se om smitten har gått videre også til dem. Altså kan små glipper i sikkerheten, ha store konsekvenser. Alle som har vært i kontakt med ebola-smittede, må spores opp og overvåkes for eventuelle symptomer.

Helseminister Bent Høie understrekte i går at han ikke frykter ebola i Norge, og sjansen er liten.

FAKTA: Den ebola-smittede nordmannen kan få eksperimentell medisin
To ebolasmittede amerikanere er erklært friske etter at de ble behandlet med medikamentet Zmapp, som bruker antistoffer som bekjemper viruset. Ifølge Oslo Universitetssykehus finnes det lignende miksturer som er tilgjengelige.

- Men vi vet ikke om vi vil få tak i det, vi vet ikke om vi vil bruke det eller om det kan gi uønskede bivirkninger, sa overlege Dag Kvale ved infeksjonsmedisinsk avdeling på Oslo Universitetssykehus til Dagbladet i går.

Så smittsomt er det:

FAKTA: Det er vanskelig å påvise ebola-smitte

Ebola kan være vanskelig å påvise, fordi de tidlige symptomene ligner på symptomene til for eksempel malaria. Ebola starter som oftest med feber, uttalt svakhet, muskelsmerter, hodepine og sår hals. Så kommer oppkast, diaré, utslett, nyre- og leversvikt, og i noen tilfeller indre og ytre blødninger.

At symptomene ligner andre sykdommer som er vanlig i Vest-Afrika, er en av grunnen til at utbruddet ble varslet så sent.


FAKTA: Det smitter fra dyr til mennesker

Ebolavirusinfeksjon smitter til mennesker fra dyr. I Afrika er det dokumentert smitte til mennesker ved håndtering av infiserte sjimpanser, gorillaer, flaggermus, aper, skogsantiloper og hulepinnsvin, som er funnet syke eller døde i regnskogen.

Dette utbruddet kan ha startet ved smitte fra flaggermus til en toåring i Guinea, som var den første pasienten som døde i dette utbruddet.


FAKTA: Halvparten dør
Ebola er en av de mest dødelige sykdommene vi kjenner i dag. Dødsprosenten i Liberias hovedstad Monrovia har vært oppe i 90 prosent, fordi mange syke har kommet sent inn til behandling.

Dødsprosenten ligger vanligvis på 50 til 90 prosent. Anslagene nå sier at over 7500 er smittet mens nesten 3500 er døde.

Tuesday, October 7th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments