Ylvis-brødrene tok gentest for å finne ut hvem som er smartest


(Dagbladet): I kveldens episode av «I kveld med Ylvis» har Calle og brødrene fått svar på testene de tidligere har gjort for å kartlegge sine gener.

Overlege og forfatter Ellen Blinkenberg er gjest i programmet og har fått i oppgave å presentere guttenes testresultater. Blinkenberg har skrevet boka «Min DNAgbok», og anbefaler egentlig folk å la vær å ta gentester, da disse kan avsløre sykdommer og gjøre at man kjøper seg problemer.

Sangfugl-gen

Bård, Vegard og Calle får sine resultater avslørt foran publikum, og det er spesielt temaet intelligens som får programlederne til å spisse ørene og konkurranseinstinktet til å slå inn.

- Vi har gjort noen tester og der er det sånn at to av guttene har gjennomsnittlige, eller typiske leseferdigheter. Mens en scorer litt høyere, forteller Blinkenberg.

• Se hvem av brødrene som scoret best på testen i videoen øverst i saken.

Blinkenberg fortsetter å forklare at leseferdigheter er knyttet opp mot språk, og forteller om et gen som kalles for Fox P2-genet, som er spesielt aktivt når sangfugler lærer å synge.

- Sykt mye smartere enn Bård

Lesetesten Ylvis-gutta hadde tatt kunne fastslå at en av brødrene scorer høyere enn den andre. Eldstebror Vegard er ikke i tvil om at han er smartere, uavhengig av testens resultater:

- Det har vel aldri vært særlig tvil om at jeg er den mest intelligente. Det denne testen sier noe om er jo hvor mye anlegg man har for å bli intelligent.  

For noen uker siden sendte Ylvisåker-brødrene og deres makker Calle Hellevang-Larsen spyttprøver til et amerikansk selskap for å få testet sine gener. Slike tester kan avsløre mye, og overlege Blinkenberg advarer mot å gjøre det.

Vegard var imidlertid ikke redd for å få vite om sykdommer eller andre skremmende ting, han var mest opptatt av å ikke være dårligere enn de to andre:

- Det kan jo potensielt ligge noen dødsbudskap i et slikt resultat, men som gen-eksperten Ellen Blinkenberg sa så skal vi jo alle dø av noe. Jeg var mer bekymret for at Calle og Bård skulle score sykt mye bedre enn meg på noe viktig. Et humor-gen for eksempel.

- Kan si noe om sannsynligheten

Avdelingsdirektør for naturressurser og klima i miljødirektoratet og professor Helge Klungland forteller til Dagbladet at genanalyser kan si noe om sannsynligheten for at man har ulike egenskaper, men påpeker at det ikke er sikkert at Bård er så veldig mye flinkere enn Vegard til å lese:

- Egenskaper som til en viss grad er arvelige kan man finne ved å gjennomføre en genanalyse. Det testes bare på et veldig begrenset antall gener og på bakgrunn av disse kan man si noe om sannsynligheten for ulike egenskaper. Man kan derimot ikke si om man blir mye flinkere eller mye dårligere i for eksempel lesing.

Hele episoden kan sees på TVNorge i kveld klokken 21.30.

Flere Ylvis-klipp ser du på dbtv.

Thursday, October 17th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments