Vil forandre Norge til en stat basert på sharia-lover


Nærmere 200 personer regnes som islamister i Norge. De opererer i forskjellige miljøer, men har en ting felles:

De vil forandre Norge til en stat basert på islamske sharia-lover.

Flere av de mest sentrale ekstreme islamistene i Norge har internasjonale kontakter, og følges nøye av norske sikkerhetsmyndigheter.

Dagbladet har over tid kartlagt det ekstreme islamistiske miljøet i Norge.

- Radikaliseres

- Det ekstreme islamist-miljøet i Norge vokser, og vi ser at radikaliseringen skjer raskt, sier informasjonssjef Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste.

Advokat John Christian Elden representerer de fleste av islamistene.

- Et samfunn har til forskjellige tider hatt behov for å skape et fiendebilde, for tiden synes islamister å være gruppen som utsettes for det, sier Elden.

I de ekstreme islamske miljøene er det norske konvertitter, innvandrere og unge menn med etnisk opprinnelse fra Nord-Afrika, Midtøsten, Afghanistan, det tidligere Jugoslavia, Pakistan, det tidligere Sovjetunionen og Øst-Afrika.

Noen få kvinner er også i disse ekstreme islamske miljøene.

Tidligere var miljøene etniske. I dag er det nye miljøer på tvers av etnisitet og sosial bakgrunn.

Flere av de Dagbladet har gransket har en kriminell bakgrunn, andre har fram til de har blitt radikalisert ikke vært i konflikt med verken politiet eller andre myndigheter.

Deltatt i kamper

Noen av islamistene Dagbladet i dag omtaler har selv reist til konfliktområder, og skal ifølge informasjon som norske myndigheter har fått bekreftet deltatt i kamphandlinger.

Frykten er at de skal komme hjem og utøve terror i Norge.

Dagbladet får bekreftet at det er noen få områder på Østlandet de ekstreme islamistene blir rekruttert fra. De fleste kommer naturlig nok fra Oslo-området.

Mange av dem har igjen tilknytning til Bærum kommune.

Andre steder som peker seg ut som rekrutterings steder for islamistene er Drammen, Fredrikstad-Sarpsborg-området, Larvik og byene Skien og Porsgrunn i Telemark.

Etterlyste

Noen få har også i kortere perioder hatt tilhold på Vestlandet. Dagbladet vet at en mann med norske reisedokument tidligere i år ble utlevert til Kina, etter at den militær etterretningen i Pakistan pågrep mannen.

Han har i flere år hatt tilhold i Bergen, men skal ha reist til Afghanistan og sluttet seg til Al-Qaida.

En av de på oversikten til Dagbladet er etterlyst internasjonalt av norsk politi for trusler. Konvertitten i 20-åra oppholder seg for tida i Syria.

Politijakt

I fjor sommer jaktet politi over hele Europa etter en mann i 30-åra fra Akershus. Det var etterretningsopplysninger som tydet på at mannen kunne slå til mot OL i London.

Dagbladet får bekreftet at mannen nå oppholder seg i Jemen, hvor han de siste åra har hatt tilhold sammen med al-Qaida-grupper.

Amerikanske myndigheter jakter på den 28 år gamle somalieren Ikrimah al-Muhajir med norske papirer i Øst-Afrika. Mannen blir regnet som en av lederne i Al-Shabaab – terrororganisasjonen som samarbeider tett med al-Qaida.

I grenseområdet mellom Pakistan og Afghanistan sitter en annen kjent islamist fengslet. Arfan Qadeer Bhatti (36) fra Oslo har i mange år vært fryktet – først som kriminell, og de siste åra som ekstrem islamist. Han har tidligere vært intervjuet flere ganger i Dagbladet og blir av norske myndigheter ansett som svært farlig.

- Slutter seg til al-Qaida

Dagbladet vet at navnene på islamistene er godt kjent av både Politiets sikkerhetstjeneste, det ordinære politiet og E-tjenesten. Mens PST og det ordinære politiet følger islamistene tett i Norge, er det grunn til å tro at E-tjenesten følger med hva de norske islamistene gjør i utlandet.

- PST har de siste åra sett en radikalisering blant unge ytterliggående islamister. Spesielt det siste året har vi kunnet konstatere at denne radikaliseringen har ført til at flere har reist og sluttet seg til Al-Qaida tilknyttede grupper i Syria, sier informasjonssjef Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste til Dagbladet.

- Bare til Syria?

- Vi har også sett at ekstreme islamister fra Norge har reist til andre konfliktområder som Afghanistan og Somalia, sier Bernsen.

Informasjonssjef Martin Bernsen vil ikke uttale seg om islamistene Dagbladet i dag omtaler.

- Personene Dagbladet omtaler har PST ingen kommentarer til. Men PST kan bekrefte at det finnes flere ekstreme islamske miljøer i Norge. Hovedsakelig opererer disse personene i det sentrale østlandsområdet, sier Bernsen.

Lett påvirkelige

- Disse personene har forskjellige roller i miljøene. Mange av dem er unge menn som er lett påvirkelig. En annen gruppe er de ideologiske pådriverne. Vi har også en liten gruppe som organiserer og legger til rette for reiser til blant annet Syria.

- Er dette i hovedsak menn av utenlandsk etnisk opprinnelse?

- Det finnes også enkelte etnisk norske konvertitter i disse miljøene, sier informasjonssjef Martin Bernsen til Dagbladet

- Har PST kontroll på de ekstreme islamske miljøene i Norge?

- Vi har god oversikt over de ekstreme islamske miljøene i Norge, sier informasjonssjefen i PST.

- Er de lukkede islamske ekstremist-miljøene vanskelig å ha oversikt over?

- Utfordringene er at disse ekstremistiske islamske miljøene vokser raskt, og at radikaliseringen skjer veldig fort. Det bekymrer oss, sier Martin Bernsen i PST.

Saturday, November 2nd, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments