- Vi hadde ingen anelse om at dyret var verdens eldste før det var for seint


Muslingen som har fått navnet «Ming», ble 507 år gammel. Den regnes som verdens eldste dyr som er funnet i live.

«Ming» fikk med seg den engelske borgerkrigen, hele opplysningstiden, den industrielle revolusjon og to verdenskriger.
 
Muslingen ble funnet for sju år siden da forskere fra britiske Bangor University undersøkte havbunnen ved Island som en del av en studie på klimaendringer. 

Bommet på alderen

Forskerne anslo da alderen til å være 405 år.

- Vi tok feil og var kanskje litt raske med å publisere funnene våre, sier havforsker Paul Butler fra Bangor University til ScienceNordic.       

Problemet med den opprinnelige beregningen var at noen av «Mings» årringer var blitt for komprimert til å kunne bli oppdaget. Skallet er nå blitt studert på nytt, og den «nye» alderen viser at muslingen ble født i 1499.

Ved å undersøke oksygenisotoper i årringene, kunne forskerne finne ut sjøtemperaturen på tidspunktet da skallet ble til. Den nye alderen til «Ming» er altså 507 år.

«Ming» døde

For å kunne anslå alderen til muslingen etter at den ble oppdaget i 2006 måtte forskerne dele skallet i to. En uheldig bieffekt av det er at verdens eldste dyr døde. Forsker Paul Butler sier at de fikk mye kritikk fra publikum da det ble kjent at de hadde drept verdens eldste dyr.

- Vi hadde ingen anelse om at dyret var så gammelt før det var for seint, sier forsker Butler, som også understreker at de samlet inn over 200 muslinger på den islandske forskningsturen og at tusenvis fanges i kommersiell fangst hvert eneste år.

- Det er ikke usannsynlig at fiskere har fanget muslinger som er like gamle – eller eldre – uten at de er klar over det.

«Evig liv»

Det som kanskje er det mest fascinerende med oppdagelsen av «Ming», er at muslingen kan lære forskerne mer om aldring.

For noen år siden mottok forskerne fra Bangor University økonomisk støtte fra organisasjonen «Help the Aged» for å undersøke hvorfor denne muslingtypen lever så lenge.

Organisasjonen håper forskerne vil kunne avsløre hemmeligheten bak «et evig liv».

- Det er mulig at en undersøkelse av vevet i denne muslingen kan hjelpe oss til å forstå prosessene rundt aldring, sier forsker Chris Richardson.

Thursday, November 14th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments