- Vi er her for å takke Mandela for alt han har gjort for oss


SOWETO (Dagbladet): Regnet strømmer ned, det er mørkt og klokka er fem om morgenen. Likevel er flere hundre sør-afrikanere på vei mot fotballstadionen like utenfor Soweto, som ble rustet opp til fotball-VM for tre år siden.

- Dette er en historisk dag som jeg ikke vil gå glipp av. Så jeg stod opp så tidlig for å være sikret plass. Når jeg en gang får barn, kan jeg fortelle dem at jeg var her for å hedre Sør-Afrikas og verdens største person gjennom tidene, sier 30-årige Tsheko Lelaka til Dagbladet.

LES OGSÅ: - Jeg ser ingen andre i dag som vokser ut av en konflikt med samme tyngde, sier Erna Solberg

Fotball-VM-stemning

Dagbladets utsendte kommer til stadionen like før klokka åtte. Regnet strømmer fortsatt, men fra alle kanter kommer det ivrige sør-afrikanere som vil hedre Nelson Mandela.

Noen har paraply, andre er søkk våte, eller har en plastpose tredd over hode. Mange hundre meter unna stadionen høres synging, akkurat som i forkant av en viktig fotballkamp.

En gruppe eldre damer fra Soweto smiler og synger sanger fra den gang da. Fra apartheid-tida, sånn at ingen skal glemme.

- Jeg elsker Madiba, og er her for å hedre ham, vår Tata (far, journ.anm). Det er klart vi er triste, for vi vil aldri få en slik leder igjen. Men nå er det opp til oss å bringe hans arv videre. Mine barnebarn får ordentlig utdannelse, takket være Mandela. Vi elsker ham, sier 87-årige Joyce Langa.

Gratis buss og tog

Langa og hennes eldre venninne har kommet med buss fra Soweto. Alle innbyggerne i Soweto får gratis transport til minneseremonien i dag. Fotballstadionen rommer 80.000 personer, og er klokka halv ti i ferd med å bli halvfull.

Utenfor stadionen er det festivalstemning. Folk selger Mandela-plakater, t-skjorter og andre effekter. I tillegg til et enormt utvalg av paraplyer, mat og drikke. Noen folk synger, mens andre går rolig mot stadionen.

Vel innenfor er det fest og dans inne i stadion-gangene. Det er først og fremst sanger som ble laget under apartheid-tida som synges.

- Den vi synger nå, ble laget på slutten av 80-tallet. Da var Oliver Tambo ANC-leder i eksil i London. I sangen ber vi Tambo snakke med apartheid-ledelsen om å løslate Mandela, sånn at han kan komme å lede landet, sier Tsheko Lelaka, og fortsetter:

- Takk Gud, nå er Mandela fri. I dag er tiden for å hedre hans minne. Vennene Simon Maringa (30) og Lisa Buschak (32) er på fotballstadionen for å hylle Mandela.

- Jeg må jo passe på at Sebastian (7 måneder) får med seg dette. Det finnes ingen som Mandela, ler mamma Buschak.

De kom til stadionen rundt klokka ni. Minnemarkeringen synes godt organisert, det er ikke køer eller kaos noen steder rundt stadionen denne morgenen.

- Hehe, men de har jo hatt god til på å planlegge dette. Han var jo en gammel mann, smiler Buschak.

Spekket med statsledere

Dagens minnemarkering er forventet å bli en av de største noensinne. Luksushotellene i Johannesburgs Sandton-område er fullsatt av statsledere og berømte personligheter. Statsminister Erna Solberg (H) og kronprins Haakon er blant dem.

Over 90 ledere fra hele verden kommer til minneseremonien. Blant dem 70 sittende og ti tidligere stats- og regjeringssjefer. USAs president Barack Obama, hans kone og tre av hans forgjengere vil være til stede. Det samme vil FNs generalsekretær Ban Ki-moon, britenes statsminister David Cameron, Frankrikes president François Hollande og Irans Hassan Rouhani, Cubas Raul Castro og Zimbabwes Robert Mugabe.

Flere lands kongehus er også representert, blant annet Storbritannias, Sveriges og Danmarks.

Tidligere frihetskjemper, ANC-leder og president Nelson Mandela begraves i en statsbegravelse i hjembyen Qunu søndag 15. desember.

Tuesday, December 10th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments