USA og Israel har spionsamarbeid

(Dagbladet): Sensitiv informasjon om amerikanske borgere fra etterretningsbyrået NSA ble delt i ubegrensede mengder med Israelske myndigheter, avslører The Guardian.

National Security Agency deler rutinemessig rådata fra sin etterretning med Israelske myndigheter. Dokumentet som er lekket av Edward Snowden viser at den amerikanske staten driver overvåkning av egne borgere og deler disse dataene fritt med Israelsk etterretning.

Offentliggjør hemmelig avtale

Avtalen mellom statene, som er stemplet svært hemmelig ligger nå ute på avisas nettsider.

NSA på sin side hevder de har fulgt reglene.

- Vi har ingen kommentar til informasjonen knyttet til deling av etterretningen.Det faktum at ulike lands etterretningsorganisasjoner jobber sammen bidrar til å styrke sikkerheten for begge land, sier en talsperson for NSA til The Guardian.

Selv om det eksplisitt står i avtalen at etterretningsmaterialet må håndteres i tråd med amerikansk lov, og at israelerne ikke med viten og vilje skal drive målrettet overvåkning av amerikanske borgere. Men denne erklæringen er ikke fulgt opp med noen rettslige forpliktelser.

Varslet om overvåkning

Den tidligere CIA-analytikeren er ettersøkt av amerikanske myndigheter for å ha lekket en mengde dokumenter til Wikileaks.

Blant annet avslørte han et overvåkningsprogram som kalles «Prism», som gjør at NSA kunne søke gjennom innholdet i meldinger sendt av utenlandske personer gjennom amerikanske internettselskaper.

Under en sikkerhetskonferanse onsdag forsvarte sjefen for National Security Agency (NSA), general Keith Alexander, bruken av overvåkningsprogrammet Prism. Han hevder det trolig har vært med å avverge 54 planlagte terrorhandlinger.

Samtidig understreket Alexander at programmet ikke var blitt brukt til å overvåke amerikanske borgere med rent mel i posen.

Thursday, September 12th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments