Sverigedemokratene har ekskludert 54 på 3 år


(Dagbladet): Siden valget i 2010 der Sverigedemokratene (SD) havnet i Riksdagen, har partiet kastet ut 54 medlemmer og tillitsvalgte.

Det er en utrenskning uten sidestykke i svensk politikk, skriver Aftonbladet, som har ettergått de fleste eksklusjonene. Til sammenligning har bare fire personer blitt tvunget ut av de andre sju riksdagspartiene til sammen i treårsperioden.

Gjennomgangen av SD blottlegger en partiledelse som ennå ser ut til å streve med å bli stuereine, samtidig som de tilsynelatende også kvitter seg med folk som ikke dyrker fremmedfrykt tilstrekkelig eller som trosser partiledelsen på andre måter.

Så seint som i midten av september i år fikk fem tillitsvalgte beskjed om å forlate det omstride partiet.

Ville gi Breivik asyl

En rekke lokale SD-profiler har etterhvert blitt kastet ut fordi de har leflet offentlig med nynazisme, jødehat, voldsforherligelse og rasisme, blant andre:

• Niklas Törner (37), tillitsvalgt i SD i Västmanland-Dalarna, ble utestengt etter at ekstremist-vaktbikkjene i Expo avslørte at han hadde vært medlem av høyreekstremistiske Nationaldemokraterna, gjort Hitler-hilsen på et bilde og bestilt materiell fra «Nasjonalsosialistisk front».

• Anders Leander fra Mønsterås ble utestengt etter blant annet å ha beskrevet en drapssak som «negervoldtekt» og for å ha publisert antisemittisk materiale på hjemmesiden sin.

Patrik Ehn (46) var gruppeleder for partiet i Göteborg og Västra Götaland, men ble utestengt på grunn av sin bakgrunn i nazistiske og ekstremistiske organisasjoner og i kjølvannet av en rekke spesielle uttalelser, ifølge Aftonbladet.

• Thomas Karlsén (53) fra Trollhättan er utestengt etter «upassende» kommentarer på Facebook, blant andre «Jeg tror at Anders Behring Breivik har vært en nyttig idiot som ble utnyttet av den konspiratoriske Frimurerordenen».

• Sven-Erik Karlsson (78) fra Høgsby ble presset ut av partiet i fjor etter at han blant annet uttalte at han ville gi Breivik asyl og at flere burde trakassere somaliere, men er nå også formelt utestengt.

• Gerhard Carlsson (78), tillitsvalgt i Östersund, ble kastet ut etter at han blant annet skal ha hatt «samrøre» med det høyreekstreme partiet Nationaldemokraterna og for å ha truet en person med juling.

• Se hele oversikten hos Aftonbladet.

- Vet ikke hvilken side

Pär Norling, som tidligere var SP-gruppeleder i Bollnäs, sier til Aftonbladet at han ble kastet ut etter å ha sagt at Islam burde forbys, men at han ikke forstår hvor det er Sverigedemokratene egentlig trekker grensen.

- Man vet ikke hviken side SD står på. I partiets avis kaller man Mona Sahlin «Mona Muslim» og internt snakker man om muslimer som den største trusselen vi har, sier Norling.

Partiet ser samtidig ut til å ha kvittet seg med medlemmer som har vært for moderate utad.

Tidligere SD-mann Lennart Carlström fra Härnösand forteller Aftonbladet at han ble kastet ut av partiet etter å ha uttalt at moskeer i seg selv ikke er farlige.

- En moské er jo en død ting. Om det foregår ulovligheter der inne er det jo opp til politiet å undersøke, sa Carlström.

Han har også uttalt seg positivt om morsmålsundervisning.

- Det ble ikke akseptert av partiledelsen i Stockhom, sier Carlström til Aftonbladet.

Også en annen SD-tillitsvalgt, som var kasserer for partiets Østersund-avdeling, skal ha blitt kastet ut av lignende grunner.

- Man må tydeligvis være islamofob for å passe inn i SD. De kaster ut dem som ikke aktivt motarbeider Islam, sier Carl Festin.

- Nulltoleranse

Linus Bylund, stabssjef for partileder Jimmie Åkesson, forklarer at nulltoleransen i SD gjelder alle som avviker fra partiets linje og at det ikke er plass til folk med egne agendaer.

- Når vi utestenger eller kvitter oss med folk som ikke oppfører seg, tror jeg vi tjener på det i lengden, sier Bylund til Aftonbladet.

Wednesday, October 9th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments