Svensk ektepar savner 18 familiemedlemmer


(Dagbladet): Thomas og Jocelyn Grönberg blir svært urolige når de ser TV-bilder fra katastrofeområdene på Filippinene.

Det svenske ekteparet savner 18 slektninger etter at den kraftige tyfonen Haiyan feide over deler av øynasjonen i helga og etterlot seg ufattelige skader.

- Dette er veldig vanskelig. Min mor, søster og bror er tre av dem jeg ikke får tak i, sier Jocelyn Grönberg til den svenske avisa Expressen.

Ingen kontakt

Hun ble født i byen Tacloban, som ble svært hardt rammet av tyfonen, og har slektninger både her og på øyene Cebu og Mindano.

- Vi får ikke kontakt med dem i det hele tatt. Det er kjempevanskelig. Ett av husene hvor noen av slektningene mine bor, ligger rett ved havet, og det må være store ødeleggelser der. Jeg tenker på slektningene mine hele tida, dette er vanskelig for meg. Min mor Lilja har vært i Sverige og hilst på oss og til og med bodd her i ett år. Jeg håper noen gir lyd fra seg, sier hun.

Hun og ektemannen har vært i Tacloban flere ganger.

- Det er normalt et veldig livlig sted, men nå er alt jevnet med jorda. Det ser ut som en stor søppelhaug på bildene, sier han.

Håper fortsatt

Rundt 10 000 personer har vært fryktet omkommet i denne byen, men i går ble anslagene kraftig nedjustert til rundt 2000-2500 døde totalt.

- Når du ser på bildene derfra, forstår du hvor ille situasjonen er, og man lurer jo på hvordan folk i det hele tatt har klart å overleve. Jeg håper det har gått bra med alle våre kjære, sier Thomas Grönberg.

Mange av historiene fra konas hjemland er hjerteskjærende, og situasjonen for de overlevende prekær. Hjelpeorganisasjoner melder om mangel på rent vann, mat og elektrisitet, og de enorme ødeleggelsene gjør det vanskelig å få nødhjelpen raskt fram til ofrene. Tusenvis prøver å flykte fra de rammede områdene. Samtidig finnes det glimt av håp.

Gjemte seg på badet

Abigial Siozen gjemte seg på badet sammen med sin 14 dager gamle sønn mens tyfonen herjet. Hun kan fortsatt ikke tro at de faktisk overlevde. I nabohuset er flere mennesker savnet, men det orker hun ikke engang å tenke på.

- Badet er det eneste som er igjen. Alt annet er borte, sier hun til Expressen.

Thomas og Jocelyn Grönberg håper deres overlevende slektninger vil holde seg borte fra katastrofeområdene.

- Vi har prøvd å forklare slektningene våre i Manila at de ikke må reise til de verst rammede områdene for å lete opp venner og slektninger. Det er for risikabelt, sier Thomas.

Wednesday, November 13th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments