Sveits til VM på Norges bekostning:Drillo gikk etter kritiske spørsmål

• Norge-Sveits 0-2 (0-1)

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Dette var kampen Norge ikke kunne tape, men det virket ikke som om landslagsgutta helt hadde tatt inn over seg stundens alvor.

To mål imot, og begge kom kun minutter ut i henholdsvis første og andre omgang på eksakt likt vis fra samme pannebrask. Med det ble Fabian Schär mannen som langt på vei knuste Norges VM-drøm på et regnvått Ullevaal.

Og etter kveldens forestilling spørs det om dette laget hadde hatt noe i et verdensmesterskap å gjøre.

- Kan se ut som det var farvel Brasil, sier Espen Ruud til TV2.

- Det var den dødballkampen vi skulle vinne, men som vi tapte. Det var ikke så morsomt å se på hele veien. Det så bra ut til pause, men var tungt å få en sånn i mot seg så tidlig, sier Egil Drillo Olsen til TV2 etter kampen.

Det skjedde lite offensivt etter pausen for Norge. Laget skapte null sjanser da det gjaldt som mest. Drillo ville likevel ikke ta imot kritikk for sine valg.

- Jeg er veldig skuffa. Vi fikk en del skader, så vi kunne ikke bytte fritt.  Brede blir dyttet opp seks minutter før slutt, så vi prøver å gjøre grep, hevder Drillo til TV2.  Da TV2s reporter stilte enda et kritisk spørsmål, ble Drillo lei:

- Det holder, sa sjefen, før han gikk sin vei.

To endringer

Før dagens kamp var det knyttet mye oppmerksomhet til Egil «Drillo» Olsens laguttak, og 71-åringen gjorde to endringer fra oppgjøret mot Kypros.

Marcus Pedersen kom inn for en svak Mohammed Abdellaoue og Ardian Gashi ble erstattet av Håvard Nordtveit.

- Mange synes kanskje jeg burde skiftet flere, men det går også litt på relasjoner. Jeg har fire spisser å velge mellom, så det går litt på magefølelsen, men Marcus har den råskapen som skal til, sa Drillo før kampen. Kampen Norge ikke kunne tape.

Tidlig baklengs

Før kampen hadde også Drillo gjort det klart hvor viktige dødballer kom til å bli for Norge, og det var slik hjemmelaget fikk den første halvsjansen etter drøye fem minutter.

Tarik Elyounoussi ble felt et lite stykke inn på Sveits’ banehalvdel, og både Brede Hangeland og Johan Lædre Bjørdal var veldig nært å nå ballen fra Magnus Wolff Eikrem.

Likevel var det bortelaget som tok grep om kampen, og bare minutter senere var Sveitserne farlig frempå, men skuddet fra Haris Seferovic gikk via et norsk bein og ut til hjørnespark.

Norge klarte ikke å løfte laget og etter 11 minutter lå ballen i målet bak Rune Almenning Jarstein. Sveits fikk et frispark på Norges banehalvdel, og der Hangeland og Bjørdal bommet for Norge tidligere, traff midtstopper Fabian Schär med glans. 0-1 til gjestene.

Espen Ruud var mannen som laget frisparket, han vinket også på offside i feltet. Dermed havnet han på etterskudd og tapte hodeduellen. Ingen god start for høyrebacken.

Det samme skjedde på Sveits andre mål. Ruud var ikke nådig i egen dom etter kampen.

- Klart jeg er involvert. Jeg skal markere han som scorer. Vi prøver å sette en linje, men kommer på etterskudd. Linja fungerer ikke som vi ønsker, men det var min mann. Det er vanskelig når han får forsprang. I dag var det vanskelig, innrømmer Ruud.

Bedre, men ikke bra nok

Sveits dominerte fullstendig de første 20 minuttene, og som om ikke åpningen var mørk nok for Norge, måtte Pedersen hinke av banen etter å ha fått en skikkelig trøkk i foten. Inn kom Joshua King.

Han var ikke fornøyd med at Norge fikk to dødball-mål imot oss.

-Taper på det vi skal vinne på. De slår oss på dødballer. Det er litt komisk. Vi er alle skuffa, sier Joshua King til TV2 etter kampen.

Og det tok ikke lang tid før Blackburn-vingen involverte seg. 23 minutter var spilt da Elyounoussi plutselig var alene igjennom etter en glipp i det sveitsiske forsvaret. Avslutningen, fra spiss vinkel, ble dessverre for svak, Stefan Johansen rakk aldri returen og når den omsider spratt frem til King headet han i nettveggen.

Etter 31 minutter var igjen Elyounoussi og King de toneangivende. Førstnevnte fant King med en god pasning, men skuddet ble for enkelt for Diego Benaglio i det sveitsiske målet. Etter en veldig treg start hadde Norge hevet seg betraktelig.

Likevel klarte ikke Norge å utnytte at gjestene la seg lavere, og da kampleder Howard Webb blåste til pause sto det fortsatt 0-1 uten at vertene hadde klart å produsere det helt store det siste kvarteret.

Reprise

Norge måtte komme ut av startblokkene i den andre omgangen, men i stedet ble det nærmest en eksakt reprise på hva som skjedde i den første omgangen. Gökhan Inler slo et presist frispark, Ruud havnet på etterskudd i feltet og Schär satte ballen i mål med pannebrasken.

Og like etterpå kunne det like gjerne stått 0-3. Valentin Stocker kom alene igjennom mot Jarstein, men sisteskansen kom seg raskt ut og fikk avverget kjempemuligheten.

63 minutter var spilt da Drillo gjorde sitt andre bytte for kvelden. Ut gikk Eikrem, som så langt hadde vært en av Norges bedre, og inn kom Ruben Yttergård Jensen.

Men Jensens første involvering var ikke av det positive slaget. En hårreisende feilpasning gjorde etterhvert at Granit Xhaka fikk en gigantmulighet, men heldigvis for Norge gikk avslutningen til side for mål.

Tannløst

Like etterpå gikk Tom Høgli ned for telling etter å ha fått en skikkelig smell i hodet, og ble etterhvert erstattet av Omar Elabdellaoui.

Herfra og inn hadde Sveits full kontroll, og blant annet Xherdan Shaqiri var ikke langt unna å øke gjestenes ledelse.

Norge på sin side hadde ekstremt lite å by på fremover, og når slusene for alvor åpnet seg over Ullevaal med ti minutter igjen å spille, var det ikke mye igjen å juble for sett med norske øyne. Sveitserne derimot kunne danse i monsunregnet.

Det var et resignert norsk lag som trasket i garderoben etter fire tilleggsminutter. Nå virker veien til Brasil plutselig uoverkommelig lang.