Stian Blipp og 50 Cent nominert til årets verste innsamlingsvideo


(Dagbladet): Vi har alle sett dem. I mange år har hjelpeorganisasjoner tatt turen til Afrika for å lage videoer som skal brukes i kampanjer.

Det er tradisjon for å ta i bruk kjente fjes for at saken skal få oppmerksomhet.

- Skadelig

Studentene og akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH) vil i år for første gang dele ut to priser til innsamlingsvideoer, henholdsvis årets mest skadelige og årets mest kreative video.

- Det vi egentlig ønsker med kampanjen er å få slutt på stereotypisk og svarmalt kommunikasjon i innsamlingsvideoer, sier Anja Bakken Riise, leder i SAIH til Dagbladet.

Hun peker på at dette har pågått i alle år og tror folk vil tenke: Vil det ikke endre seg snart?

- Det er mange som ønsker å gjøre noe bra, og vi tviler ikke motivene, sier hun og frykter at folk får et apatisk fohold til slike videoer.

Hun savner mer informasjon rundt årsaken til hvorfor ting er som det er.

Stian Blipp og 50 Cent

De nominerte er plukket ut av en internasjonal fagjury, mens vinneren vil bli kåret gjennom en nett-avstemning.

The Golden Radiator Award er prisen for den beste innsamlingsvideoen, og The Rusty Radiator Award er prisen for den mest skadelige innsamlingsvideoen.

Blant de nominerte for årets mest skadelige innsamlingsvideo er Plan Norge med Stian Blipp og Street King Energy med rapperen 50 Cent.

- Videoen med Stian Blipp forteller ingenting om årsakene til at folker fattige. Videoen viser en vestlig kjendis som ikke nødvendigvis kjenner den lokale konteksten overhodet, men gir inntrykk av at hvis normenn gir penger, vil alt endre seg. Det må være mulig å gjøre noe nytt, og prøve å være kreativ, mener Bakken Riise.

«Det kan virke ufarlig å vise nok en hvit mannlig kjendis som sitter med et fattig svart barn på fanget og tigger om donasjoner, men stereotypier er skadelige», skriver Teddy Ruge, talsperson for juryen (Ugandisk utviklingsblogger, gründer av Project Diaspora og Hive Colab), om Stian Blipp-videoen.

Dyrebare minutter

Generalsekretær Jørn Johansen forsvarer videoens manglende informasjon med tidsbegrensning.

- Vi har bare tjue minutter til å formidle vårt budskap. Vi mener at det å få en mann som Blipp til å formidle sin sympati med budskapet om at handling er viktigere enn ord, er en svært effektfull og harmløs måte å kommunisere på, sier han.

Johansen mener hensikten til Plan aldri er å forsterke en stereotypi, snarere tvert i mot.

- Vårt hovedfokus er at barn skal behandles med respekt, også i reklame, vi jobber hele tiden med å finne kreative løsninger på våre kampanjer, forteller han.

Plan Norge tar likevel til seg kritikken og vil se nærmere på hvordan de kan lære av den når katastrofen med Tyfonen er over.

- Akkurat nå har arbeidet med Filippinene tatt såpass mye fokus at vi ikke har hatt tid til å se på det, men vi respekterer kritikk som kommer fra en såpass troverdig organisasjon, sier han.

Lederen av SAIH har forståelse for at det er vanskelig å få frem god informasjon på de små, dyrebare sekundene en får på TV.
 
- Vi har forståelse for at det er vanskelig å sende god informasjon på kort tid. Videoen skal få oppmerksomet og den skal få folk til å gi penger, sier SAIH-lederen.

- Men det må være mulig å prøve å være litt kreativ, mener han.

Derfor har organisasjonen også en kategori for de beste videoene, for å vise at det faktisk er mulig å lage gode innsamlingsvideoer.

SAIH har også laget en parodi på hvordan organisasjoner lager kamanjevideoene.

Monday, November 18th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments