Står uskadd mens alt rundt er rasert av tyfonen


(Dagbladet): Flybilder fra den tyfonrammede filippinske byen Tacloban viser hvor enorme ødeleggelser etter tyfonen er. Bare et fåtall bygninger står igjen, blant annet en idrettstadion og en katolsk kirke.

Rundt 200 000 mennesker ble hjemløse i løpet av noen få timer, og kirken og stadion har etter katastrofen blitt omgjort til evakueringssentre.

Den runde, hvite stadionen i byen står nærmest urørt etter stormen, til tross for at den ligger nærme havet.

Lange køer

Situasjonen i den totalraserte byen begynner å bli desperat for de overlevende innbyggerne. Tusenvis står timesvis i mat- og vannkøer, og antallet døde kropper er mer enn begravelsesbyråene og sykehusene klarer å håndtere.

I gatene løper barn rundt blant søppel, døde kropper og ødelagte bygg. Tusenvis prøver å flykte fra de katastroferammede områdene.

- Selv om vi ikke vet om det er rent og trygt, så drikker vi det uansett, for å overleve, sier Roselda Sumapit til CNN News om vannet hun henter i en offentlig brønn.

- Alt jeg hører er gråt, mange som gråter. Mange mennesker som sier hjelp, hjelp, sier Jenelyn Manocsoc.

Da de store vannmassene kom satte hun sin 11 måneder gamle sønn på hodet og holdt fast i takbjelkene for å ikke bli revet vekk. Selv mistet hun mannen og flere andre slektninger, forteller hun til CNN.

- Færre døde

Det har vært anslått at rundt 10 000 mennesker har mistet livet i tyfonen, og fryktet at dødstallene kan fortsette å stige.

President Beningo Aquino sier i dag at tallene nok må nedjusteres noe, og anslår at mellom 2000 og 2500 personer har omkommet, melder CNN.

Det er imidlertid fortsatt flere områder som hjelpearbeiderne ikke har kommet seg til ennå, og flere steder er avskåret fra kommunikasjon.

- Det som bekymrer meg mest er at det er så mange områder vi ikke får noe informasjon fra. Når vi erfarer denne stillheten, betyr det som regel at skaden er enda verre, sier Joseph Curry ved amerikanske CRS til Reuters.

Flere nordmenn tatt kontakt

Når det gjelder nordmenn på Filippinene har stadig flere nordmenn som ikke har vært gjort rede for i det tyfonherjede området på Filippinene, nå tatt kontakt, opplyser UD.

Svenske Jocelyn och Thomas Grönberg savner hele 18 familiemedlemmer etter tyfonen, og blir svært urolige når de ser de dramatiske bildene fra Tacloban, skriver Expressen.

- Vi får ikke kontakt med dem i det hele tatt. Det er kjempevanskelig. Et av husene hvor jeg har slektninger ligger rett ved havet og det må ha blitt store ødeleggelser der. Jeg tenker på slekta hele tida, og det er vanskelig for meg, sier Jocelyn.

- Moren min, Lilja, har vært i Sverige og hilst på, og til og med bodd her i et år. Jeg håper de gir lyd fra seg.

Falske innsamlere

En rekke organisasjoner samler inn penger og klær for å hjelpe de mange tusen ofrene. Politiet i Asker og Bærum opplevde i går at en eldre dame ble lurt av en mann som utga seg for å samle inn penger på vegne av en dagligvarekjede.

- Hun ga fra seg en hundrelapp, men det er rimelig å anta at de har prøvd seg på mer enn en dør, sier operasjonsleder Per-Ivar Iversen.

Iversen forteller at dama som ga penger til de falske innsamlerne bor på et eldrehjem like i nærheten av Asker sentrum.

- I tillegg presterte svindleren å si at alle på eldrehjemmet hadde gitt 500 kroner. Det er virkelig lavmål, sier han.

Iversen forteller at det ikke er første gang noen prøver å lure penger fra folk ved å påstå at de samler inn penger etter en katastrofe.

- Vi oppfordrer folk å gi til de organisasjonene de kjenner, helst gjennom å overføre penger. Hvis du skal gi penger til noen som kommer på døra skal de kunne ha papirer eller lignende for å verifisere hvor de kommer fra.

Tuesday, November 12th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments