- Spiller ingen rolle at han sa fra seg legeansvaret før testamentet ble endret


(Dagbladet): Dagbladet omtalte i går den pågående striden mellom slektninger av avdøde Karin-Lise Brænden (94) og hennes tidligere lege Frederic Kontny. Mens slektningene var oppført som arvinger i hennes tidligere testamente, er de helt fraværende i et nytt testamente hun opprettet i fjor sommer, fire måneder før sin død.

Nå er isteden legeparet Frederic Kontny (56) og Signe Kontny (55) oppført som enearvinger til den betydelige arven, som omfatter to store leiligheter på Oslo vest, bankkonti i Norge og Sveits, sølvtøy, smykker og annet gods, ifølge Dagens Næringsliv, som først omtalte saken.

- Påvirket

Familien til den avdøde barnløse kvinnen undrer seg over hva som kan ha skjedd, og ser ikke annen forklaring enn at legeparet gjennom samvær med Brænden i åra før hun døde, påvirket henne til å skrive et nytt testamente.

- Hvis arvetildelingen direkte eller indirekte er resultat av en påvirkning som er skjedd i lege-pasient-forholdet, er det uakseptabelt, sier Trond Markestad, leder for Legeforeningens råd for legeetikk, til Dagbladet.

- En lege skal ha veldig gode grunner til å akseptere en arv fra en pasient. Unntaket kan være at det ikke fins naturlige arvinger, samtidig som det er et langvarig nært og genuint vennskap, og ikke lege-pasient-forholdet, som er den åpenbare grunnen for arven, sier han.

Klage avvist

Familien mener Frederic Kontny har brutt helsepersonelloven, som sier at leger ikke kan motta «betydelige gaver» fra pasientene. Kontny på sin side frasa seg behandleransvaret for Brænden noen måneder før det nye testamentet ble skrevet.

En klage fra familien til Fylkesmannen i Oslo og Akershus er blitt avvist. Dermed ender trolig saken i retten.

- Jeg kjenner ikke saken annet enn fra media, men jeg vil tro at den kan ligge i gråsonen. I alle fall etisk sett spiller det ingen rolle at legen frasa seg legeansvaret før det nye testamentet ble skrevet, særlig hvis det skjedde kort tid før, sier Markestad.

Legen ser paralleller mellom Brænden-saken og saken der advokat Mona Høiness arvet det eldre paret Per og Synnøve Urdahl. Etter en lengre runde mot Urdahls slektninger i tingretten ble Høiness tilkjent arven verdt 100 millioner kroner, men saken er nå anket til lagmannsretten.

- Tydelig lovverk

- Er helsepersonelloven for uklar med tanke på legers adgang til å motta gaver fra pasientene?

- Loven er veldig tydelig: En lege skal ikke ta imot gaver som har mer enn en symbolsk verdi, fra pasienter. Spørsmålet er hvor grensen går mellom et lege-pasient-forhold og et vennskap. Det må nok avklares juridisk, sier lederen for Legeforeningens etikkråd.

Markestad sier saker som dette er uvanlig.

- I løpet av mine 16 år i rådet har vi bare hatt én slik sak.

- Nært vennskap

Frederic Kontny har ikke svart på Dagbladets henvendelser, ei heller hans advokat Pål M. Andreassen. Overfor Dagens Næringsliv avviser imidlertid advokaten at Kontny-paret forledet Brænden til å endre testamentet.

- Kontny er av den oppfatning at det åpenbart er det nære vennskapsforholdet mellom partene som er bakgrunnen for at Kontny og hans kone er tilgodesett i testamentet. De medisinske konsultasjonenes hyppighet og karakter tilsier at det ikke er som en følge av legegjerningen at Brænden har hatt ønsket om å tilgodese Kontny, skriver advokaten i en e-post.

Legeforeningen har lenge vært markante motstandere av at leger skal kunne motta gaver, herunder arv, fra pasientene, og var i sin tid pådriver for å få på plass et klart regelverk om dette.

De mest kjente sakene der en helsearbeider er blitt arving til en stor formue, er begge fra Telemark. I 2006 arvet en hjemmepleier fra Skien eiendommer verdt flere millioner av mannen hun pleide, mens legen Reidar Gjøtterud arvet en gård etter en handikappet mann han var hjelpeverge for. Gjøtterud tapte mot slektningene i tingretten, men partene kom til forlik før ankesaken kom opp.

Friday, November 1st, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments