Soldater, droner og våpen skulle stoppe krypskytingen. Likevel blir nesten tre neshorn drept hver dag


(Dagbladet): Topptrente soldater er satt inn side om side med bevæpnede viltvoktere som kjenner bushen ut og inn. Det er tatt i bruk droner og spesialtrente hunder.

Den sørafrikanske regjeringen har brukt rekordbeløp på å bekjempe krypskytingen, og bladde nylig opp omkring 44 ekstra millioner kroner for å få bukt med uvesenet.

Likevel ser det ikke ut til å nytte. Rekordmange neshorn har måttet bøte med livet i Sør-Afrika år. *

Nesten 1000 døde

I 2007 ble bare 13 neshorn drept i Sør-Afrika. I fjor var tallet steget til 668.

I år tror sørafrikanske myndigheter at omkring 1000 neshorn blir drept på grunn av hornet sitt. Ved siste opptelling, for omkring ei uke siden, var dødstallet på 946. Det betyr en økning på nesten 50 prosent bare siden i fjor.

Neshorn-hornet er verdt enorme summer, og er en svært ettertraktet handelsvare i Asia. Selv om forskere avviser at dette er tilfelle, bruker folk i Kina, Vietnam, Thailand, Hong Kong og andre land store penger på tradisjonell medisin der neshorn skal motvirke alt fra ereksjonssvikt til kreft.

Dagbladet avslørte i våres hvordan irske familier som driver innen steinlegging og asfalt i Norge er dypt involvert i neshornhandelen.

Organiserte grupper

Da Dagbladet besøkte den norske eiendomsinvestoren Øyvind Christensen i Mosambik, som eier store landområder ved grensa mot Sør-Afrika og der jobber aktivt mot krypskyting, fikk vi beskrevet hvordan organiserte kriminelle grupper bruker lokale mellommenn for å administerere krypskytterne som risikerer livet når de jakter ulovlig på neshorn.

Et lignende mønster ble tydelig i en nylig sak fra USA, der en bakmann er blitt kjent skyldig i omfattende neshornhandel. Disse hornene ble skaffet fra flere antikvitetshandlere, ifølge nyhetsbyrået AP.

Totalt skal en 29-årig kineser ha smuglet neshorn verdt over 30 millioner kroner fra USA til Kina. Hornene ble fraktet med fly til Hong Kong, og så i bil til Kina. De ble gjemt i porselensvaser. Straffeutmålingen i saken er klar i april.

Skjøt i været

Dagbladet skrev i juni hvordan hornet innen tradisjonell kinesisk medisin (TKM) ble ansett for å være et febernedsettende middel. Men drevet av et marked i blodtåka, promoteres det nå på stadig nye vis. Ett eksempel er det kraftig voksende markedet i Vietnam, hvor det har oppstått rykter om at det kan hjelpe mot kreft.

- Dette at det begrenser kreft eller har en afrodisisk effekt var aldri en del av den tradisjonelle bruken, sa dr. Mike Knight, leder i spesialistgruppen for afrikanske neshorn ved Verdens naturvernunion IUCN til Dagbladet.

Skiftet fra tradisjonell behandling til en rekke nye bruksområder har ført til en eksplosjonsartet etterspørsel og prisutvikling. Ifølge nyhetsbyrået Reuters går hornet for opptil 65 000 dollar – rundt 380 000 kroner – per kilo.

En studie utført på oppdrag fra WWF og IUCN i 1983, konkluderer med at det «ikke finnes bevis for at hornet har noen medisinsk effekt». Andre studier har gitt samme konklusjon.

Finansierer terror

Situasjonen for elefanter i Afrika er like fortvilt.

Ferske tall tilsier at hver femte afrikanske elefant er blitt skutt det siste tiåret. Bare i 2012 ble 25 000 elefanter drept i Afrika – fortrinnsvis på grunn av det ettertraktede
elfenbenet i støttennene deres.

- Hvis vi ikke klarer å handle i tide vil framtidige generasjoner fordømme vår motvilje mot å handle, uttalte Botswanas president Seretse Kharma til sørafrikanske Mail & Guardian, i anledning offentliggjøringen av skrekktallene på en konferanse tidligere denne måneden.

Etter det grufulle terrorangrepet mot Westside-kjøpesenteret i Nairobi i september, der 67 mennesker mistet livet, kom det fram at terrorgruppa Al-Shabaab – som sto bak angrepet – fikk omkring 40 prosent av inntektene sine fra handel med elfenben.

Friday, December 27th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments