Sola har trolig tatt knekken på «århundrets komet»


(Dagbladet): Kometen ISON, som lenge har blitt hyllet som en mulig «århundrets komet», ser ut til å ha blitt ødelagt i et møte med sola. Til tross for sin store størrelse ser den ut til å ha blitt ødelagt av den kraftige varmen.

Den enorme is- og støvballen ble observert av teleskoper idet det forsvant bak sola, men kom ikke til syne igjen som ventet, skriver BBC.

- Kjernen har blitt veldig svak, noe som var uventet. Vi kan ikke være sikre, men det ser ikke bra ut. Vi må fortsette å følge med, sier professor Tim O’Brien.

Store forventninger

Det har vært knyttet store forventninger til ISONs ventede passering av sola. Flere har håpet kometen vil lyse opp nattehimmelen med samme styrke som fullmånen.

Det har imidlertid hele tiden vært en sjanse for at ISON skulle bli revet i stykker av solas tyngdekraft og enorme varme når den passerer bare én million kilometer fra stjerna.

- Klokka 20.00 i kveld vil den være bare en soldiameter fra sola. Den vil med andre ord bli utsatt for veldig stor oppheting, samt intense tidevannskrefter fra stjerna, sa professor emeritus Kaare Aksnes ved Universitetet i Oslo til Dagbladet tidligere i dag.

De siste dagene har det blant annet i hovedstaden vært svært farverike solnedganger og soloppganger. Dette har ingen sammenheng med kometen ISON å gjøre, opplyser Aksnes. Han forteller at årsaken til at solnedgangene er uvanlig farverike kommer av at sola ligger lavt, og at det er skyer eller støv som fanger opp farvene

Friday, November 29th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments