Slik tar kriminelle bander over Arbeids-Norge


(Dagbladet): Organiserte kriminelle miljøer får stadig større innpass i det norske samfunnet. I bransje etter bransje etablerer de selskaper som utkonkurrerer den legale delen av markedet. Nå advarer Kripos mot utviklingen, som de frykter vil undergrave samfunnet.

- Dette er en av de største truslene mot det norske samfunnet, sier leder for taktisk etterforskningsavdeling i Kripos, Eivind Borge, til Dagbladet.

Han sier de nå ser flere eksempler på at kriminelle etablerer selskaper som tar større og større deler av markedet. Bransjene som er i risikosonen, er spesielt:

• Renholdsbransjen

• Butikker, frisører og bilvaskhaller

• Byggebransjen

• Utelivsbransjen

• Dagligvarebransjen

• Landbruk

Utkonkurrerer seriøse

- Vi har sett eksempler på at de kriminelle miljøene utkonkurrerer de seriøse selskapene ved å tilby tjenester som er langt billigere enn hva det er mulig å drive for legalt. Dermed går seriøse selskaper konkurs, mens de kriminelle får stadig større innpass, sier Borge.

De kriminelle miljøene kommer fra land i Øst-Europa og Asia, men også nordmenn står bak mye av den grove kriminaliteten. De kriminelle miljøene bruker gjerne trusler og vold for å etablere seg i det norske samfunnet.

Kripos sier de ser spesielt to framgangsmåter til de kriminelle som etablerer seg i Norge.

• Kriminelle oppretter selskaper for å begå arbeidskriminalitet, trygde- og skattejuks. Dette er selskaper som er etablert primært for å tjene penger ulovlig. Metodene er sosial dumping, utnytting av ansatte og svart arbeid.

• Kriminelle oppretter selskaper for å skjule annen kriminalitet. Selskapene er etablert for å skjule kriminalitet som hvitvasking, narkotikakriminalitet og menneskehandel. Organiserte kriminelle grupper bruker selskapene som «støttepunkter» for å etablere seg i Norge.

Inn i forretningslivet

Kripos bekrefter at de har informasjon om at personer fra gjengmiljøer har forsøkt å komme seg inn på eiersiden i forretningskjeder eller dannet egne forretninger.

- Dette gjør de for å kunne utnytte de fasilitetene forretningene gir, og for å kunne drive hvitvasking, sier Borge.

Dagbladet kjenner til at Oslo-politiet det siste året har gjort undersøkelser rundt en rekke kjente kriminelle som enten åpenlyst eller gjennom stråmenn har involvert seg i forretningsdrift i større grad enn før.

Navn på gjengmedlemmer og andre straffedømte dukker opp i tilknytning til både entreprenørselskaper, dagligvarebransjen og restaurantdrift. Også bak finansiering og overdragelser på tvers av ulike bransjer figurerer personer som tidligere har vært mest kjent for «hard» kriminalitet som narkotikasmugling og torpedovirksomhet.

- Mangler oversikt

Kripos sier de frykter å miste kontroll over utviklingen.

- Vi mangler oversikt over hvor stort dette er. Hvis vi ikke gjør noe, frykter jeg at dette bare vil vokse. Nettopp den manglende oversikten gjør at dette utgjør en stor trussel. Vi vet verken hvor stort omfanget er, eller hvor omfattende arbeidskriminaliteten er, sier Borge, som sier dette vil bli en prioritert oppgave for politiet framover.

- Vi ser at denne formen for kriminalitet korrumperer resten av samfunnet. Blant annet har vi sett flere eksempler på utro tjenere i det offentlige.

Kripos mener arbeidskriminalitet på sikt vil kunne ramme samfunnet ved å gå ut over sysselsetting og verdiskaping i bransjene.

- Å stoppe dette er ikke en oppgave som politiet klarer alene. Det er viktig at hele samfunnet bidrar til å stoppe utviklingen før den går for langt. De organiserte kriminelle miljøene er allerede etablert her i dag. Når de først får et for stort fotfeste i samfunnet, kan det bli vanskelig å fjerne dem igjen, sier Borge.

Kripos tar også et oppgjør med holdningene blant nordmenn som kjøper billige tjenester fra useriøse.

- Kombinasjonen av et stadig fattigere Europa og et stadig rikere Norge gjør vårt land spesielt attraktivt for kriminelle nettverk. Når studenter som bor på hybel har råd til å ansette renholdere og man kan få håndvasket bilen sin for 150 kroner, er markedet for å utnytte svake mennesker enormt, sier Borge.

- Skremmende utvikling

- Det har vært en skremmende utvikling de siste åra. Her må det handles raskt, for å forebygge at kriminelle presser ut de ærlige bedriftene, sier administrerende direktør Jon Sandnes i Byggenæringens Landsforening (BNL) til Dagbladet.

Fra å ha vært et Oslo-fenomen har organisasjonen de siste åra fått tilbakemeldinger fra de største byene i hele landet om kriminelle som presser ut de lovlydige i bransjen.

- Vi opplever at svart økonomi er blant de største truslene mot velferdssamfunnet. Det er en stor utfordring i vår bransje, og det hindrer nyrekruttering, sier Sandnes.

Han sier BNL fra medlemmer stadig får konkrete tilbakemeldinger som gjør organisasjonen urolige.

- De kriminelle har fått innpass i byggenæringen, de presser ut bedrifter på pris, de truer og driver rene hvitvaskingsfabrikker.

Distriktssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF), Geir Gamborg-Nielsen, deler også Kripos? bekymring. LO-forbundet organiserer renholdsbransjen.

- Vi opplever denne trusselen som meget reell, og ser at kriminelle miljøer får stadig mer innpass i bransjen på bekostning av de seriøse. Bransjen vil etter min mening være en «tapt bransje» på rimelig kort sikt hvis det ikke gjøres noen drastiske tiltak for å stoppe utviklingen.

Sunday, December 22nd, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments