Slik reagerte sørafrikanske aviser på fotoforbudet


(Dagbladet): Sør-Afrikas president Jacob Zuma har pusset opp huset for mer enn 19 millioner dollar, altså over 115 millioner kroner. Derfor ble det betent da landets sikkehetsminister advarte mediene mot å ta bilder av huset.

- Vi minner bare på og advarer offentligheten om at de ikke skal bryte lovene. Ingen, inkludert mediene, har lov til å publisere bilder… Ingen stedet gjøres dette. Du har ikke sett bilder av Det hvite hus, der sikkerhetstiltakene påpekes. Det gjøres ikke i noen demokrati, sa sikkerhetsminister Siyabonga Cwele torsdag.

Avisene ga blaffen

Fredagsavisene gjenspeilet hvordan avisene i landet tok budskapet.

«Look Away – What ministers don´t want you to see», var tittelen i den afrikanske avisa The Star. «So arrest us», var tittelen i The Times med ingressen «our money paid for it, but they won´t let us see it».

The Star svarte Cweles påstand om Det hvite hus slik:

«Dersom Cwele hadde brukt Google og gått til www.whitehouse.gov ville han funnet en virtuell guidet tur av Det hvite hus der det er bilder av ulike rom.»

I en kommentar etter at forsidene var publisert sier en talskvinne at mediene har misforstått, og at det er tillatt å avbilde presidentens residens – men ikke sikkerhetstiltakene.

Oppgraderingene av Zumas private bolig inkluderer en landingsplass for helikoptre og en underjordisk bunker, som myndighetene mener er nødvendige av sikkerhetsmessige grunner.

- Moralsk galt

Kontrakten etterforskes av Thuli Madonsela, en offentlig oppnevnt vaktbikkje i korrupsjonssaker, som mener at oppussingen til over 100 millioner norske kroner går langt utover det som er tillatt når det gjelder politikeres private hjem. Ifølge BBC forsøkte sikkerhetsministeriet å hindre Madonsela å offentliggjøre rapporten om oppussingsskandalen.

Zumas private hus blir nå en het potet i sørafrikansk politikk. Oppussingen brukes nå for det den er verdt av opposisjonen.

- Det er ikke bare moralsk galt å bruke så mye penger på oppussing når Sør-Afrika har så store sosiale utfordringer, men det er også muligens ulovlig, uttaler opposisjonspartiet The Democratic Alliance.

Opposisjonen ønsker også å vite hvorfor Zumas private hjem ble klassifisert som et hus med betydning for den nasjonale sikkerheten.

Saturday, November 23rd, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments