Slik finner du hotellrom raskest og billigst


• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Det er til å bli smågal av. Søker du på Hotels.com får du opp en pris. Søker du på Tripadvisor dukker en annen pris opp  – for det samme rommet, den samme natta – også det et tilbud fra Hotels.com.

Det verste er at prisene viser seg å være like. Det er bare at prisen er delt opp det ene stedet. Skatter og avgifter er skilt ut med liten skrift.

Når du klikker deg fra Tripadvisor, som bare sammenlikner priser, til Hotels.com, som faktisk selger deg rommet, blir prisen prikk lik.

Billigst

Hvor får du hotellrommet billigst? Og hva er egentlig forskjellen på aktørene der ute? Er du blant dem som først går på hotels.com, deretter Tripadvisor og Expedia og til slutt Booking.com, kan det være grunn til å forandre vaner.

Det finnes verktøy som gir deg alt på en gang.

Vi bestemte oss for å sjekke prisen for et standard dobbeltrom på hoteller i ti byer natta mellom 14. og 15 desember (se egen tabell).

Vi sjekket flere hoteller på en rekke nettsteder, tendensen for prisene er den samme. For å gjøre søket sammenliknbart valgte vi frokost bare der hvor frokost var eneste mulige valg. Mange hoteller tilbyr ikke frokost.

Byene ble valgt fordi de har særlig dyre hoteller (Stavanger, New York), har sterkt prispress (Bergen, Berlin) eller er store, populære destinasjoner blant nordmenn (London, København, Barcelona, Paris).

Vi undersøkte prisforskjellene på godt likte, sentralt plasserte, tre stjerners hoteller og gikk etter de mest populære på Tripadvisor og Booking.com.

Hjemmesiden billig

Hva vi fant? Først og fremst at hotellet selv kan være billigst. Dette gjelder særlig om hotellet tilhører en vestlig, større kjede.

- Den beste prisen finner du på våre nettsider. Vi selger ikke våre rom billigere i andre kanaler, sier salgs- og markedsdirektør Axel Huus i Scandic.

Noen ganger er prisen på hotellets hjemmeside marginalt høyere, men likevel mest lønnsom. Det skyldes at man ofte kan avbestille rommet til rett før ankomst, at barn kan bo gratis, at hotellet har bonusprogram eller prisgaranti.

Prisgaranti kan bety at hotellet betaler mellomlegget dersom du skulle finne rommet billigere på nettet, eller at hotellet kompenserer på annen måte, for eksempel med en ekstra natt gratis.

I vår oversikt kommer Clarion Hotel Royal Christiania bedre ut, selv om det i utgangspunktet koster noen kroner mer. Det skyldes prisgarantien, som gjør at du kan ende opp med å få rommet gratis første natta.

Vel å merke dersom du finner samme rom til lavere pris på nettet innen 24 timer etter at du har bestilt på hotellets hjemmeside.

Like billig

Vi ville også sjekke at prissammenliknerne faktisk viser samme pris som bookingsidene. Det gjør de.

- Så sant det ikke er teknisk feil, skal prisene være identiske, sier Kristin Estil Jacobsen, markedsrådgiver for Norge hos den raskt voksende tyske hotellpris-sammenlikneren Trivago.

Trivago er verdens største innen hotellprissammenlikning, i sterk konkurranse med aktører som Kayak, Momondo og Finn.no. Trivago har tilgang til priser fra opp til 200 bookingsider av gangen, avhengig av hvor hotellet ligger.

I stedet for å klikke deg inn på både booking.com og hotels.com får du altså begge, pluss en rekke andre, på ett sted.

Spar tid

Reiseportalene som sammenlikner tilbud, også kalt metasøkportaler, vokser kraftig. Det tyder på at mange kunder har lært å lete effektivt.

I stedet for å surfe innom mange bookingsider, går vi et trinn opp og søker hos noen som gir oss mange priser samtidig.

45 millioner mennesker er nå innom Trivago hver måned.

Ifølge Jacobsen sparer de reisende i gjennomsnitt 35 prosent per booking på det. Tallet er basert på prisforskjellen mellom rimeligste og dyreste bookingside for ett og samme hotellrom.

Jacobsen bekrefter at noen av bookingsidene på Trivago selger hotellrommene billigere. Det kan skyldes at hotellet senker prisene på et visst antall rom og selger dem gjennom andre kanaler.

Særlig to nettsteder peker seg ut som prisvinnere i vår oversikt: otel.com og olotels.com.

De kan begge se ut som resultat av en skrivefeil, men er omfattet av seriøse reisegarantier og er å finne hos portalene som sammenlikner priser.

- Vår erfaring er god. Vi stoler på samarbeidet med disse, sier Jacobsen.

Billigst låser deg

Ulempen med de billigste rommene kan være at du låser deg. Bestillingen kan ikke endres, refunderes eller avbestilles og kredittkortet belastes ofte ved bestilling.

Ønsker du fleksibilitet vil større leverandører, som booking.com, oftere tilby gratis avbestilling.

Mange holder seg også til hotels.com, hvor hver tiende natt er gratis om du blir med i lojalitetsprogrammet.

Både hotels.com og expedia.com har prismatch. Er du ute etter en gratis natt hos for eksempel hotels.com, kan det lønne seg å bestille på hotels.com og heller benytte deg av prisgarantien.

Fordelen med Tripadvisor er at du i tillegg til priser får tips fra andre reisende. Ingen andre nettsteder har så mange millioner anmeldelser og informasjon om hvor vennene dine har bodd, hva de har sett, hva de har likt og ikke likt.

Likner hverandre

Men også her skjer mye. Trivago og flere bookingsider har også bilder og gjesteanmeldelser. Og italienske Venere.com har anmeldelser fra Facebook integrert på sine sider.

- Kunder er smarte. De søker gjerne fire-fem steder før de bestemmer seg. Mange sjekker anmeldelser før de sjekker pris, sier Axel Huus i Scandic.

Han tror at mange er innom bookingsider de har vært vant til å bruke før prissammenliknerne fikk innpass.

Vårt hovedråd? Er laveste pris det aller viktigste, start med hotellets hjemmeside, som ofte har spesialtilbud og lavpriskalender.
Vil du slippe det ekstra klikket, gå på Trivago, Momondo eller Kayak.

Begge bringer ofte priser fra hotellets hjemmeside.

Wednesday, November 20th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments