Slik bodde den suspenderte «luksus-biskopen»


(Dagbladet): Skandalebiskopen Franz-Peter Tebartz-van Elst ble i går tatt ut av tjeneste av pave Frans etter angivelig sløseri med bispedømmets penger.

«Biskopen av bling»

Biskopen av Limburg har i tyske medier fått tilnavnet «Biskopen av Bling», etter at han blant annet kjøpte et badekar til 15 000 euro, som tilsvarer 122 000 kroner.

Totalt skal han ha brukt 31 millioner euro på oppussing av embetsboligen – det tilsvarer over 250 millioner kroner.

Han skal også ha brukt 2,9 millioner euro eller godt over 23,5 millioner kroner på sitt eget private kapell.

Saken har vekt spesielt oppsikt siden flere i Tyskland betaler en form for skatt til den katolske kirke.

Fløy første klasse til fattige

Men det er ikke bare oppussing han har brukt penger på. Det har blant annet kommet fram at da den katolske biskopen fløy til India for å sette seg inn i de fattiges situasjon – så sjekket han inn på første klasse.

Han anklages for å ha løyet om denne flyturen, og påtalemyndigheten i Hamburg mener ifølge nyhetsmagasinet Der Spiegel at dette bør forfølges strafferettslig.

Paven har suspendert Tebartz-van Elst fra embetet på ubestemt tid, kunngjorde Vatikanet i går. Biskopen har etter pavens mening satt seg selv i en situasjon der han ikke kan utøve sine embetsplikter, framkommer det i kunngjøringen.

- Pave Frans har hele tiden fått omfattende og objektiv informasjon om saken. Tebartz-van Elst skal nå tilbringe en viss tid utenfor bispedømmet, mens en kommisjon av andre biskoper gransker forholdene, opplyste Vatikanet.

Luksusbiskopen måtte i forrige uke forklare seg for paven i Roma. Da fløy han med lavprisselskapet Ryanair.

- Viser handlekraft

Da pave Frans tok over har han fokusert på at den katolske kirke skal være «en fattig kirke for fattige mennesker», og krever nå større offentlig innsyn i den styrtrike kirkens finanser, melder NTB.

- Paven viser handlekraft, sier analytikeren Marco Politi som peker på at to slovenske erkebiskoper har fått sparken for økonomisk udugelighet.

- Forsvarlig omgang med penger er svært viktig for ham, og han har sagt at geistlige bør tenke på fattige barn i den tredje verden før de kjøper seg bil, sier Politi.

En talsmann for den tyske regjeringen ville onsdag ikke kommentere bispebråket og kalte det «en intern kirkelig affære».

Thursday, October 24th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments