Sjokkbeskjed for deg som kjøper håndverkstjenester uten kontrakt: Kan få millionkrav


(Dagbladet): – I verste fall kan du risikere å bli ansvarlig for en millionerstatning, sier advokat Thorsteinn J. Skansbo, som i en årrekke har jobbet med personskadesaker.

Det kan bli dyrt å leie inn en håndverker svart. Hvis dere ikke skriver kontrakt og håndtverkeren verken er ansatt noe sted eller driver et enkeltmannsforetak, risikerer du å bli ansvarlig hvis den ansatte skader seg mens han jobber.

Arbeidsgiver kan få erstatningsansvar for hele summen hvis den ansatte skader seg, forteller advokat Skansbo.

- Kan ruinere deg

- Det sikreste er å engasjere et firma som selv har forsikring for sine ansatte. Et forsøk på å spare litt penger ved å engasjere en håndverker «under bordet» kan fort ruinere både deg og familien hvis det skjer en alvorlig arbeidsulykke, sier Skansbo.

På fredag skrev Dagbladet om den latviske familiefaren Juris Dombrovskis (50), som på jobb i Vikran i Tromsø kommune falt ned fra et stillas og havnet i koma. Nå er han skadet for livet, og oppdragsgiveren mener han gjorde jobben på egen risiko.

Ifølge oppdragsgiverens advokat, Thor Hager Thorkildsen, hadde de avtalt en betaling på 50 000 kroner, men ikke signert noen kontrakt. Ulykken skal ha skjedd før oppdragsgiver hadde fått noen faktura.

«Han har ikke noe arbeidsgiveransvar her. De påtok seg oppdraget for egen regning og risiko», sa Thorkildsen til Dagbladet fredag.

- Frasier seg ansvar

Advokat Ieva Rise representerer Juris og familien. Hun mener det ikke er noen tvil om at Juris var arbeidstaker da ulykken skjedde.

«Han hadde ikke noe firma og var derfor ikke selvstendig næringsdrivende. Han ønsket å forsørge familien, og oppdragsgiveren ønsket billig arbeidskraft. Det ble aldri signert noen kontrakt. Dette er en måte å fraskrive seg ansvar på og utnyttelse av østeuropeiske arbeidere i en vanskelig situasjon», sier hun.

- Kan bli regnet som arbeidsgiver

Ansatte vil kunne kreve erstatning gjennom Yrkesskadeforsikringsforeningen (YFF), som har som oppgave å behandle erstatningskrav fra uforsikrede arbeidstakere. Som regel krever YFF pengen fra et forsikringsselskap, men hvis arbeidstakeren ikke er forsikret vil YFF kunne kreve inn pengene fra arbeidsgiveren.

- Forutsatt av personen ikke er ansatt noe sted eller ikke har enkeltmannsforetak så vil man som oppdragsgiver fort bli regnet som reell arbeidsgiver. Dermed kan du få et stort krav ved en alvorlig ulykke. I verste fall kan det være snakk om en millionerstatning, sier Skansbo.

For arbeiderne kan det skape problemer hvis de er ansatt i eget selskap.

- Vi har sett flere eksempler på at personer som har vært ansatt i eget selskap har krevd erstatning. Hvis de har fått medhold har det resultert i at deres eget selskap har fått erstatningsansvaret. Dermed har de fått null i erstatning og i tillegg fått saksomkostningene, sier Skansbo.

Skader seg oftere

Advokat Thomas Benestad, partner i advokatfirmaet Salomon-Johansen, er én av Norges mest erfarne yrkesskadeadvokater. Firmaet har til en hver tid cirka 150 saker som gjelder utlendinger som har skadet seg.

- Vi ser at skadefrekvensen blant utenlandske arbeidstakere er langt høyere enn blant norske. Dette har mange årsaker, men sosial dumping, dårlige arbeidsforhold og dårlig sikringsutstyr noen av dem, sier Benestad.

Benestad forteller også at privatpersoner kan bli gjort ansvarlig hvis de bruker håndverker som ikke er ansatt i eget firma eller hos et selskap.

Advokaten forteller at det finnes en nedre grense for hvor stort arbeidet skal være før oppdragsgiver blir pliktig til å tegne en forsikring. Også en kontrakt kan fortelle hvordan relasjonen er mellom oppdragsgiver og håndverkeren.

Millionerstatning

- Hvis denne typen saker havner i retten så vil som regel dommeren se på flere momenter, som enten taler mot eller for at personen skal regnes som en ansatt, sier Benestad.  Han forteller at det har vært flere saker hvor privatpersoner har fått høye krav mot seg.

- Når det er snakk om dødsulykker og svært alvorlige saker kan erstatningsbeløpet fort komme opp i millioner, sier Benestad.

I de fleste av sakene så blir det rettet krav mot norske bedrifter, forteller advokaten.

- Og de har en lei tendens til å bli slått konkurs når de mottar slike krav, sier Benestad.

Monday, December 9th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments