- Siv var kjølig som Jostedalsbreen og smilet var stivt som et spett

PER SANDBERG sa nei til å bli statsråd. Han ble heller ikke parlamentarisk leder for Frp. Nå har han også gitt opp vervet som partiets nestleder. Som nyvalgt stortingsrepresentant skal han inn i utenriks- og forsvarskomiteen, en søvnig bakevje hvor Sandbergs markeringsmuligheter er nær null. Likevel går ledelsen i FrP på tå hev. Det er ikke så rart. Om få dager kommer den frittalende trønderen med bok. Er den ei bombe eller en kinaputt?

SIV JENSEN ER EN profesjonell politiker, etter hvert helt ut til fingerspissene. Hun lar seg ikke vippe av pinnen av spørsmål fra pågående journalister. Når Siv ikke har noe å melde, eller vil skjule sine egentlige følelser eller meninger, gjør hun som alle andre politikere i en slik situasjon. Hun smiler og snakker om noe annet. Men da hun skulle kommentere Per Sandbergs avgang og boka han er svanger med, virket det ikke helt etter oppskriften. Hun var kjølig som Jostedalsbreen og smilet var stivt som et spett. Det Jensen sa var likevel mest talende. Hun har rett og slett ikke tenkt å lese Sandbergs bok. Den får stå for hans regning.

DAGENE FØR DETTE hadde Siv Jensen og Per Sandberg utvekslet gjensidige høfligheter. Begge kjenner partiets komplekse og giftige historie når det gjelder indre motsetninger, personkonflikter og skandaler innenfor områdene sex og lovbrudd. Det siste Frp trenger nå er en ny, opprivende strid om personer og politikk. Den kommende boka er derfor et stort usikkerhetsmoment. Hvor langt vil Per Sandberg gå i beskrivelsene av partiets indre liv og kampene som har foregått der? Hans tradisjon for åpen tale peker i retning av stor frimodighet. Hans historie når det gjelder personoppgjør, peker i mer moderat retning. Per Sandberg har ikke vært en type politiker som bærer dolk i dressjakka.

VIKTIGERE ER AT usikkerheten dreier seg om mer enn personlig stil. Per Sandberg representerer en indre motsetning i Frp som både handler om politikk og kultur. Han kommer fra en helt annen tradisjon enn f.eks. samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen og justisminister Anders Anundsen, eller «biljardkulene» som Sandberg kaller dem. De to statsrådene har universitetsutdannelse i sosialøkonomi, statsvitenskap og juss. Sandberg har grunnskolen og en lang rekke fagkurs i emner som vin og brennevin (han har jobbet som bartender), ernæring, papirproduksjon, teknikk og prosesstyring. På denne måten har den avtroppende nestlederen en folkelig forankring som etter hvert er mangelvare både i Frp og politikken for øvrig. Kanskje blir han den siste toppolitikeren med bakgrunn fra arbeiderklassen.

SLIKE TING HANDLER om mer enn symboler, ikke minst om kulturell identitet. I Frp finnes et permanent spenningsforhold mellom moderate og konsekvente. F. eks. mellom de som mener at bompenger strider mot Eidsvollsverket, og de som vil avvikle avgiftene over tid. Per Sandberg har vært talsmann for partiets folkelige grunnfjell, men uten å utfordre partiledelsen på en illojal måte. Nå har de moderate vunnet fram, ikke minst i sammensetningen av regjeringen. De må levere varene, altså politiske resultater som har et tydelig Frp-stempel. Problemet er at det internt i partiet er stor uenighet om tilbud og etterspørsel. Forventninger og krav i partiet kan raskt bli heftigere enn hva statsrådene kan tilfredsstille. Da vil meningsmålingene falle og uroen bre seg. Og hvor er Per Sandberg da?

SOM POLITISK MENNESKE er Per Sandberg tydelig og direkte. Når han er i godlune er han også raus og åpen. Det er tydelig at han liker seg blant folk. Det er enda tydeligere at familien – i hele sin bredde og med hele sin krevende historie – spiller en helt sentral rolle i hans liv. Det er familien Sandberg peker på når han forklarer sitt eksil fra toppvervene.

SAMTIDIG ER DET klart at Per Sandberg har sider som gjør ham utfordrende og krevende. Han kan være brå, sint og uvennlig. De politiske utspillene inneholder i blant utfall mot grupper, bl.a. innvandrere, som er sårende og upassende. Denne kompleksiteten gjør ham omstridt, og framtida er derfor uklar. Bare en ting er sikkert: Hvis Sivs statsråder ikke leverer tilstrekkelig med resultater, er det Per Sandberg som har fyrstikkene som kan tenne bålet som svir av borgfreden i Frp.

Wednesday, October 30th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments