- Siv lyttet til «biljardkulene»


(Dagbladet): I boka «Mot min vilje – oppklaringen av et politisk liv», som kommer ut onsdag, tar Frp’s avtroppende nestleder Per Sandberg et kraftig oppgjør med sitt eget parti – og sin egen partileder.  

Gikk i strupen på Siv

I boka beskriver Sandberg partiets reaksjon på 22. juli-terroren, som han omtaler som «en fatal bommert».

Ifølge Sandberg tapte partiet politisk oppslutning fordi partileder Siv Jensen viste svakt lederskap da terroristen Anders Behring Breivik ble koblet opp mot partiet.

Frp gjorde et elendig kommunevalg høsten 2011. Partiet ble nesten halvert fra det foregående stortingsvalget, og endte opp med bare 11,4 prosent av stemmene. 

«Da Siv fikk en mikrofon i ansiktet og ble spurt om hvordan Fremskrittspartiet skulle opptre etter 22. juli, svarte hun at vi kanskje burde se på retorikken vår og at vi burde velge våre ord med omhu», skriver Sandberg.

Sandberg likte ikke det han hørte og gikk rett i strupen på sin egen partileder, ifølge boka.

«Hun hadde implisitt erkjent at vi hadde opptrådt uanstendig. I stedet skulle hun stått med rak rygg og sagt at Frp har opptrådt med ryddighet i alle sammenhenger, også før 22. juli. Og så skulle hun ha klinket til og sagt at årsaken til at dette skjedde, var for liten åpenhet og at vi hadde en for liten arena å diskutere politikk på», skriver Sandberg.

Ble trengt opp i et hjørne

Sanberg mener det var en stor feil av Siv Jensen å be partiets representanter ordlegge seg annerledes i kjølvannet av 22. juli.

I boka skriver Frp-nestlederen at han tror at Siv Jensen var trengt opp i et hjørne av media og politiske rådgivere – og av egne stortingsrepresentater, med Øyvind Korsberg og Ketil Solvik-Olsen i spissen.

- Dette er trist, uriktig og virkelighetfjernt. Utover det har jeg ingen kommentar, sier Korsberg til Dagbladet.

Så langt har ikke Dagbladet lykkes å få kommentar fra Solvik-Olsen og Siv Jensen.

«Nå måtte vi legge oss flate og holde kjeft», var likefullt strategien ifølge Sandberg. Dette førte til at Frp fikk urettmessig skyld for 22. juli-terroren, hevder den tidligere lederen av Stortingets justiskomité.

Han skriver også at da leder av Oslo Frp, stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde ble trukket inn i 22. juli-debatten, «viste Siv ingen omsorg for en av sine dyktigste medarbeidere».

- Ved flere anledninger fortalte jeg hvor nedkjørt Christian var, men det gikk inn det ene øret og ut det andre, skriver Sandberg.      

I boka beskriver Sandberg sin egen partileder som konflikltsky, «opptatt av konsesus» og hvordan han har anbefalt henne å bli tøffere – og legger til at ingenting kunne rokke ved hans lojalitet overfor henne «før 2011».

Truet med å trekke seg
I et eget avsnitt med mellomtittelen «Siv lyttet til “biljardkulene”» – et begrep som skal vise til glatte, moderate Frp-ere, beskriver Sandberg hvordan det politisk korrekte har fått dominere partiet i en tid etter 22. juli.

Han beskriver blant annet om forsøk på å anonymisere stortingsrepresentantene Per-Willy Amundsen, som da var innvandringspolitisk talsmann, og Christian Tybring-Gjedde.

Han navngir ikke hvem som skal ha stått bak prosessene, men skriver:  

«De som ble oppfattet som politisk korrekte fikk dessverre for mye av markedsføringen av politikken over på sin banehalvdel i en lang periode. De utnyttet situasjonen i kjølvannet av 22. juli, da nesten hele partiet var lammet. Strategi og drift av partiet ble etter min mening styrt av noen få av dem. Noen som var opptatt av å være politisk korrekte skulle fortelle partiet hvordan partiet skulle drives. Det måtte gå galt».

Sandbergs uenighet med partiets kurs, førte til at han desemeber 2011 tok et kraftig oppgjør med partilederen, skriver han:

- Jeg sa at hun var på feil kurs, og at jeg ville hoppe av hvis de presset meg mer nå. 

Siv Jensen var imdilertid i sitt ess under valgkampen i 2013, og Sandberg avsltutter sin tirade mot partilederen med å understreke at Frp i dag har en åpenbar leder: Siv Jensen.

- Men mitt enkle budskap var og er: Skal hun lykkles med å løfte Frp, må hun ut av «konsensusboblen», avslutter han. 

  

Tuesday, November 12th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments