SISTE: FN-soldater og sivile skal ha blitt drept under angrep i Sør-Sudan: Det ligger lik i gatene


(Dagbladet): FN bekrefter ifølge nyhetsbyrået Reuters at UNMISS sin base i Akobo i Sør-Sudan har blitt angrepet og at folk har blitt drept.

- Vår base i Akobo, i staten Jonglei, ble angrepet og vi har fått inn meldinger om døde. Men vi har ikke detaljene rundt det ennå, sier FNs Jan Eliasson til Reuters.

- Både sivile og FN-soldater

Ifølge den sørsudanesiske avisen National Courier er både FN-soldater og sivile fra dinka-stammen drept i Akobo, etter den ble stormet av rebeller fra folkegruppen nuer. FN har ikke bekreftet om både sivile og FN-soldater er drept.

- Det er nå kamper nær FN sin base i Akobo. Det ligger lik i gatene, skriver den sudanesiske avisen videre.

UNMISS er FNs fredsbevarende styrke i Sør-Sudan, som har vært utplassert der siden 2011.

- Ungdommer fra stammen Nuer har ifølge meldinger tvunget seg inn i UMISS sin operasjonsbase for å nå de sivile på basen. UNMISS vil prøve å trekke ut de ubevæpnede styrkene fra Akobo, mens vi styrker basen med 60 soldater fra Malakal i morgen, sier talsperson i FN, Farhan Haq ifølge Reuters.

Flere titalls tusen personer har søkt tilflukt ved FN-leirene i hovedstaden. Også rundt Akobo-basen har det samlet seg store grupper flyktninger. Det skal være disse som rebellene ville nå.

Noen nyhetsmedier skriver også at det er tatt gisler og at noen av dem kan være fra UNMISS, men dette er ubekreftede meldinger.

Trakk ut diplomater

Under den ekskalerende konflikten i landet de siste dagene, har opptil 500 personer ha blitt drept. Urolighetene startet på søndag, da Sør-Sudans president Salva Kiir gikk ut og sa at hans tidligere visepresident Riek Machar hadde gjort et kuppforsøk. Machar avviste påstanden.

Siden har det vært kamper i hovedstaden Juba og andre byer, og Norge og flere andre land har trukket sine folk ut av landet.

- Vi har ikke evakuert, men vi fraråder nordmenn fra å være der. Vi har et minimalt nærvær på den norske ambassaden nå. Og det er mange nordmenn som har reist ut, sier pressevakt Astrid Sehl i Utenriksdepartementet.

Innen onsdag har opprørere tatt over byen Bor, mens myndighetene meldte at det roen var gjenopprettet i hovedstaden Juba.

- Våre soldater har mistet kontrollen over Bor til Riek Machar sine styrker på onsdag, sa talsmann i den sørsudanske hæren Philip Aguer til nyhetsbyrået AFP.

Etnisk konflikt

Det er fryktet at konflikten i Sør-Sudan kan velte over i en etnisk konflikt, da presidenten er fra dinka-folket mens visepresidenten, som har blitt anklaget for å stå bak kuppet, er nuer.

Også i dette tilfellet sier rapportene at rebeller fra nuer-stammen ønsket å angripe dinka-flyktninger på FN-basen.

Norske styrker

Norge har totalt 17 utsendinger til den fredsbevarende FN-styrken UNMISS i Sør-Sudan. 15 av disse er nå i landet.

- Ingen av de norske var involvert i dagens angrep. De befinner seg hovedsaklig i Juba, sier oberst Dag Aamoth i Forsvaret til Dagbladet.

Utenriksdepartementet har heller ikke fått meldinger om at andre nordmenn befinner seg i Akobo og har vært involvert i angrepet.

Dagbladet kommer med mer.

Thursday, December 19th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments