- Säpo vil ha direktetilgang til all teletrafikk


(Dagbladet): Den svenske sikkerhetstjenesten Säkerhetspolisen (Säpo) er i ferd med å nærme seg en hemmelig avtale som kan sikre dem direktetilgang til trafikkdata fra teleselskap som lagrer ulike typer data, melder Sveriges Radio (SR) i dag.

Svenske etterretnings- og sikkerhetstjenester skal selv kunne gå inn og hente ut data om hvem og når en telefonsamtale har skjedd, i tillegg til hver eneste e-post og SMS-sendt. Det skal også være mulig å finne ut hvor en person befinner seg når kommunikasjonen har skjedd.

Avsløringene fra Sverige kommer samtidig som at Dagbladet kan avsløre topphemmelige dokumenter som viser at USA har overvåket 33 millioner norske mobilsamtaler.

- Hemmelige forhandlinger

Den svenske radiokanalen melder at Säpo sitter i hemmelige forhandlinger med både operatører og andre teleselskap.

- Det er et spørsmål jeg ikke kan gå inn på. Det er et forhandlingsspørsmål mellom oss og operatørene. Hvilke aktører vi kontakt med kommer vi aldri til å svare på, sier Kurt Alavaara i Säpo til SR.

Det svenske teleselskapet Maintrac i Linköping navngis som et av teleselskapene som svenske sikkerhetsmyndigheter har vært i møter med. Selskapet lagrer trafikkdata fra alt fra kommunale virksomheter, lokale selskaper og flere hundretusener husholdninger.

- Pålagt å gjøre det

Selskapets konserndirektør Tor Borrhed bekrefter overfor SR at selskapet tar del i prosjektet, og at de nå er i sluttfasen og fintrimmer systemet.

- Det er vi pålagt å gjøre, sier han.

Han svarer videre bekreftende på at systemet er helautomatisert og at sikkerhetspolitiet kan få svar umiddelbart dersom de skulle gjøre et søk i systemet.

Tuesday, November 19th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments