Rosenborg snudde 0-1 til 2-1 i løpet av 80 sekunder

• Sarpsborg 08 – Rosenborg 1-2 (1-0)

SARPSBORG (Dagbladet): Tidligere i uka ble Rosenborg klare for cupfinalen etter å ha slått ut Haugesund. Søndag hadde trønderne en alle tiders mulighet til å ta tilbake tabelltoppen fra Strømsgodset. På motsatt banehalvdel stod nemlig nedrykkstruede Sarpsborg 08.

Den muligheten grep de.

Men de første minuttene så det ut som det var de blåkledde som jaget gull i både cup og serie. Anført av Mohamed Elyounoussi på høyrekanten og Aaron Samuel på topp la østfoldingene press på Rosenborg. Etter åtte minutters spill kom den første målsjansen da den tidligere Vålerenga-spilleren Samuel tråklet seg gjennom Rosenborgs midtforsvar. Heldigvis for trønderne var Daniel Örlund fint ute og hindret scoring.

Rosenborg overtok

Minuttet seinere fikk Elyounoussi en mulighet alle fotballspillere drømmer om: hel volley, upresset, fra hjørnet av 16-meteren. Unggutten forsøkte, som seg hør og bør, å banke ballen i vinkelen på den første berøringen, men traff ikke helt reint på kula.

Gjestenes første målsjanse kom etter snaut 14 minutter. Midtstopper Stefan Strandberg lurte seg inn bak Sarpsborg-forsvaret på et frispark. Fra kort hold klarte han imidlertid ikke å stokke beina skikkelig, noe som gjorde avslutningen relativt ufarlig.

Det virket som litt av spruten gikk ut av vertene etter den intense åpningen, for Rosenborg tok etter hvert mer og mer over.

Da stadionuret viste drøyt 18 minutter, spilte trønderne seg til en stor sjanse. Mikael Dorsin slo inn fra venstre, og inne i feltet ventet Nicki Bille Nielsen. Dansken la elegant ned til en annen danske, Tobias Mikkelsen, som kom stormende. Sistnevnte traff ikke helt med skuddet, som dermed gikk over målet til Duwayne Kerr.

Snytt for straffe?

Like etter forsøkte Sarpsborg-back Jeremy Berthod seg fra langt hold. Skuddet var hardt og hadde god retning, men sneik seg på feil side av stolpen, sett med Sarpsborg-øyne.

Men det var bare et slags skremmeskudd, for Rosenborg styrte kampen i denne perioden. Etter 25 minutter spilte de seg også til kampens største sjanse. Nicki Bille Nielsen slo inn fra venstre. John Chibuike steg til værs og satte hodet til ballen, bare for å se den smelle i tverrliggeren og ut. Nære for trønderne.

Etter en snau halvtime ropte alle med blått hjerte på straffespark. Aaron Samuel dro seg forbi Tore Reginiussen, bare for å bli lagt i bakken av Stefan Strandberg innenfor 16-meteren. Reprisene viste at det var kontakt mellom de to, men at Samuel trolig overspilte nok til å gi dommer Skjerven skjellig grunn til ikke å blåse.

Feil idømt straffe?

Etter 41 minutter fikk Sarpsborg derimot straffesparket de så gjerne ville ha. Et innlegg fra Berhtod hadde retninge mot Samuel, som gikk overende i duell med Dorsin. Det ble ikke straffespark, men ballen endte til slutt hos Elyounoussi, som fra ti meters hold klinket til. Ballen traff Stefan Strandberg i magen, men dommer Skjerven var tydeligvis av den oppfatning at det var hands på midstopperen.

Dermed straffespark, og 1-0 til Sarpsborg. Aaron Samuel hadde nemlig små problemer med å overliste Daniel Örlund fra ellevemeteren.

Noen sekunder før ordinær spilletid var unnagjort av den første omgangen fikk Tore Reginiussen en mulighet fra kort hold. Headingen fikk han derimot ikke dreis på, og det stod 1-0 etter de første 45 i Sarpsborg.

Annullert scoring

Andreomgang startet rolig, før John Chibuike satte ballen i mål etter 51 minutter. Innlegget fra høyre var det Tobias Mikkelsen som stod for, men da nigerianeren fikk ballen i nota, var det allerede korrekt vinket for offside.

Rosenborg hadde ballen mye i jakten på utligningsmålet. Sarpsborg fikk en del kontringsmuligheter, men ingen av lagene skapte noe som kan kvalifisere som målsjanse.

Gjestene ropte på straffespark etter en drøy times spill. Mikkelsen slo inn fra sida og traff en Sarpsborg-forsvarer i armen. Om ikke annet var det i alle fall mer straffespark enn det hjemmelaget fikk.

To kjappe

Like før det var spilt i 72 minutter fikk de hvitkledde hull på byllen. Nicki Bille Nilsen slo et perfekt innlegg langs bakken fra høyresida. Ballen sneik seg forbi hele Sarpsborg-forsvaret, og på bakre stolpe dukket John Chibuike opp. Fra kloss hold hadde han en enkelt oppgave med å utligne.

80 sekunder seinere tok Rosenborg ledelsen. Nok en gang var det fra høyrekanten det hele startet. Mike Jensen slo inn via en Sarpsborg-forsvarer. Ballen endte til slutt opp hos innbytter Pål André Helland. Den tidligere Hødd-spilleren vippet ballen opp til seg selv på det første touchet, før han klinket den ned til høyre for Duwayne Kerr på det andre.

Dette drøyet minuttet var det som skulle til for å slå lufta helt ut av Sarpsborg-ballongen. Østfoldingene virket fullstendig demotivert etter Hellands 2-1-mål, og maktet aldri å true Rosenborgs ledelse.