Robert (65) forsvant i Iran mens han jobbet for CIA i hemmelighet


(Dagbladet): Robert A. Levinson var nølende da han satt på hotellrommet sitt i Geneve i begynnelsen av 2007. Han var i ferd med å legge ut på et hemmelig oppdrag i Iran.

Det kommer fram i en e-post New York Times har fått tilgang til.

- Nå som jeg nærmer meg 59-årsdagen min 10. mars og etter å ha gjort ganske mange sprøe ting i livet, spør jeg meg selv hvorfor jeg – med syv barn og en herlig kone – setter meg livet mitt i slik fare, skriver han.

Den pensjonerte FBI-agenten ville også ha en eller annen form for forsikring.

- Jeg vil ikke ende opp et sted jeg ikke egentlig ønsker å være på dette stadiet av livet.

Marerittet som ble virkelighet

Levinson reiste likevel avgårde til Iran. Planen var å møte en amerikansk rømling på ferieøya Kish utenfor kysten av Iran og gjøre han til en CIA-informant.

Der ble hans verste frykt til virkelighet. Han forsvant og har siden den gang bare dukket opp på video og bilder der han er ikledd fangedrakt.

Da han forsvant ble en omfattende dekkhistorie etablert av amerikanske myndigheter. Dekkhistorien gikk ut på at Levinson var i Iran som privatperson, og ikke hadde noen tilknytning til amerikanske myndigheter.

Historien gikk videre ut på at Levinson jobbet som privatetterforsker og jobbet med en sigarettsmugling-sak.

Spion-skandale

Men det hemmelige oppdraget var ikke autorisert.

Da det ble kjent blant ledelsen i CIA at han hadde jobbet for dem, førte det til at fire ansatte mistet jobbene sine.

En rekke amerikanske medier opplyser at de faktisk var kjent med Levinsons bånd til CIA, men har holdt tilbake opplysningene av hensyn til Levinsons sikkerhet og den diplomatiske jobben som ble gjort for å få han ut av Iran.

Myndighetene i Iran har imidlertid hele tida holdt fast ved at de ikke vet noen ting om Levinsons forsvinning. Amerikanske myndigheter tror iranerne ser på 66-åringen som en spion og mener han trolig blir holdt fanget av Revolusjonsgarden, ifølge New York Times.

- Forrådt av sine egne

Levinsons familie mener Obama-administrasjonen, CIA og FBI har forrådt ham, og mener de ikke har gjort nok for å få en mann som har tjenestegjort for USA i 33 år løslatt, melder ABC News.

- CIA sendte ham til Iran for å gjøre en etterforskning, og istedetfor å erkjenne hva de har gjort og prøve å redde livet hans, har de benektet enhver kjennskap, sier familiens advokat og talsperson David McGee.

- De nektet for at de hadde sendt ham til Iran og de nektet for at de hadde bånd til ham. De løy, sier McGee.

Det var først da McGee fikk tilgang til Levinsons datafiler de klarte å bevise de hemmelige båndene, og fikk en unnskyldning fra CIA.

- CIA utstedte en formell unnskyldning, sier McGee.

Advokaten forhandlet deretter et forlik mellom familien og CIA, som endte med at spionbyrået punget ut 2,5 millioner dollar. Det tilsvarer over 15 millioner kroner.

Nekter å kommentere saken

Obamas talsmann Jay Carney har nektet å kommentere Levinsons bånd til CIA.

- Jeg kan ikke kommentere ytterligere om hva han kan ha gjort eller ikke i Iran, sier han.

Både CIA og FBI nekter å kommentere saken, utover at de gjør alt de kan for å få 66-åringen hjem.

Saturday, December 14th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments