Pussy Riot-aktivist sporløst borte etter fangetransport


(Dagbladet): Verken familien eller advokaten til den yngste av de fengslende Pussy Riot-jentene har fått livstegn fra Tolokonnikova på over to uker.

Hennes nærmeste frykter at russiske myndigheter forsøker å avskjære henne fra all kontakt med omverdenen.

- Ingen vet noen ting, det finnes ingen bevis for at hun fortsatt er i live. Vi vet ingenting om helsa hennes, om hun er syk eller om hun har blitt banket opp, sier 23-åringens far Andrei Tolokonnikov på telefon fra Moskva til det amerikanske nyhetsnettstedet Buzzfeed.

Sporløst borte

Advokaten besøkte henne sist 18. oktober, og faren og hennes ektemann Petr Verzilov har ikke siden 21. oktober visst hvor hun har befunnet seg. Til CNN sa Verzilov lørdag at kona ble flyttet til et nytt fengsel 24. eller 25. oktober.

Den mye omtalte og omstridte dommen på to år, har Pussy Riot-aktivisten sonet i straffekolonien IK-14 i Mordovia-regionen, snaut 50 mil fra Moskva.

Tolokonnikova skal ha blitt sett på et tog som forlot fengselet i Modrovia, og ankom byen Chelyabinsk i Ural-fjellene 24. oktober, og kan ha blitt holdt der over natta. Der slutter også alle spor.

Klagde på Gulag-tilstander

- Har man lagt seg ut med fengselsledelsen, slik hun har gjort, så er ikke det noe man gjør ustraffet i Russland, sier seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk institutt (NUPI), Russlandsekspert Jakub M. Godzimirski til Dagbladet.

Den fengslede Pussy Riot-aktivisten annonserte 23. september at hun ville sultestreike i protest mot det hun mente var grusomme forhold i fengselet.

I et brev skrev hun at arbeidsforholdene var slave-liknende, og at de innsatte ble tvunget til å jobbe 17-timers dager. De nektes pauser, trakasseres av fangevokterne, og får bare fire timers søvn hver natt. Den utløsende årsaken til sultestreiken var en drapstrussel fra en i fengselsledelsen, skriver 23-åringen i brevet som ble publisert i sin helhet hos Buzzfeed.

Flere av mediene som omtalte saken, påpekte at forholdene i straffekolonien Tolokonnikova beskriver, har likhetstrekk med de beryktede Gulag-leirene.

Ei uke seinere ble hun fraktet til et fengselssykehus etter at helsetilstanden var kraftig forverret. Hun ble transportert tilbake til straffekolonien 18. oktober, men gikk umiddelbart ut i en ny sultestreik. Ingen ble informert om at Tolokonnikov, som skal løslates i mars neste år, skulle flyttes til en annen straffekoloni før hun forsvant.

Frykten stiger

- Dette er måten systemet får en person til å forsvinne i ukevis uten spor, sier ektemannen til The Daily Beast.

Han dro umiddelbart til Sibir for å lete etter kona, mens tross i at han kom i kontakt med fengselsmyndighetene, nektet de å fortelle hvor hun befinner seg. Sammen med andre har han jevnlig protestert utenfor straffekolonoien der kona satt, og han mener det kan være noe av årsaken til at hun ble flyttet.

- Vi tror de har flyttet henne til en stor by for å skjule henne. Det virker som de gikk lei av protestene våre.

Hans teori er at ordren kom fra sentralmakta i Moskva.

- De vil avskjære henne fra omverdenen, sier han.

- En tilleggsstraff

- Systemet preges fortsatt av historiske forhold. Dette kan betegnes som en tilleggstraff, en måte å reagere overfor innsatte som ikke lar seg kue, sier Godzimirski.

NUPI-forskeren tror Pussy Riot-aktivisten forsatt er i live, og at “forsvinningsnummeret” er fengelsmyndighetenes måte å markere hvem som har makta, etter statige og høylytte protester fra Tolokonnikova og hennes tilhengere.

- Jeg tror ikke det har skjedd noe virkelig alvorlig med henne, men at dette er et forsøk på å bryte henne ned psykisk. Man kan ikke utelukke at det faktisk har skjedd noe, men det ville være ekstremt dumt for russiske myndigheter dersom hun er tatt av dage. De er ikke tjent med å skape en martyr.

Godzimirski viser til at det er stor oppmerksomhet rundt saken verden over, og at russerne er vert for hele verdenssamfunnet når OL i Sotsji strater om ikke mange måneder. Han peker også på at Mikhail Khodorkovsky, regnet for å være en politisk fange, fikk den samme behandlingen.

- Han var også sporløst borte i mange dager uten at familien fikk kontakt med ham, før han dukket opp i en annen straffeleir.

Sunday, November 3rd, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments