- Obama godkjente avlyttingen ville vite alt om Angela Merkel


(Dagbladet): USAs president Barack Obama ville vite alt om Angela Merkel og godkjente avlyttingen av henne, skriver avisa Bild am Sonntag.

Da en sint Merkel ringte Obama på onsdag forsikret presidenten, ifølge Frankfurter Allgemeine Zeitung, statsministeren om at han ikke kjente til at etterretningsorganisasjonen NSA hadde avlyttet henne.

Men dette stemmer ikke, ifølge Bild am Sonntag. Avisa skriver at Obama i 2010 personlig godkjente spionasje mot Merkel, og viser til kilder i den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA.

Stolte ikke på Merkel

Kildene hevder at NSA-sjefen Keith Alexander fortalte Obama om avlyttingen, og at Det hvite hus senere skal ha bedt om en omfattende mappe på Merkel.

Obama skal ikke ha stolt på Merkel, og budskapet til NSA var: «Hvem er denne kvinnen egentlig?», skriver Bild am Sonntag.

Ifølge avisen hadde NSA tilgang til alle Merkels mobiltelefonsamtaler og tekstmeldinger. Men ikke til fastlinjen på Merkels kontor, som hun vanligvis bruker til samtaler med andre stats- og regjeringssjefer.

Sitter på opplysninger

Etterretningsopplysningene om Merkel skal ha blitt sendt rett til Det hvite hus, ikke til etterretningstjenestens hovedkvarter i Maryland først, slik som er vanlig praksis.

Ifølge nyhetsmagasinet Der Spiegel kan Merkel ha vært overvåket NSA i mer enn ti år. Magasinet hevder å sitte på opplysninger som viser at National Security Agency (NSA) har hatt tilgang til Merkels telefon helt siden 2002.

Ifølge Bild am Sonntag ble også Merkels forgjenger Gerhard Schröder spionert på. Den angivelige avlyttingen skal ha startet under president George W. Bush.

Slik startet det

Den britiske avisa The Guardian meldte torsdag at USAs National Security Agency (NSA) kan ha avlyttet hele 35 statsledere over hele verden.

De viser til et hemmeligstemplet NSA-dokument fra varsler Edward Snowden, som viser at NSA oppfordret blant annet Det hvite hus og Pentagon til å dele statslederes telefonnummer, så NSA kunne legge dem til i sine overvåkningssystemer.

35 statsledere

Dokumentet fra 2006 viser ifølge The Guardian at en amerikansk statsansatt delte over 200 telefonnumre til 35 ulike statsledere med NSA.

Videre påpeker dokumentet at de fleste av disse numrene lå åpent ute fra før, og allerede var listet opp, men at de hadde fått oversikt over 43 «nye» telefonnummer til statsledere.

Hvis dette stemmer, er overvåkningen av stater og statsledere mye mer omfattende enn tidligere antatt.

- Norge spionert på
Men USAs National Security Agency (NSA) har ikke bare spionert på de store nasjonane, som Frankrike, Italia, Tyskland og Brasil.

Også Norge er utsatt for amerikansk spionasje, den amerikanske forfatteren og journalisten Glenn Greenwald (46), som skriver for den britiske avisa The Guardian.

- Ja, jeg hemmelige Snowden-dokumenter som viser at Norge er blitt overvåket av NSA. Men foreløpig vet jeg ikke hvor sensitive dokumentene er, eller om de gjelder både personer og norske selskaper, forteller Greenwald til Dagbladet.

Sunday, October 27th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments