«NSA bør fjernes fra sin makt til å samle inn data fra telefonsamtaler»


(Dagbladet): «The National Security Agency (NSA) bør bli fratatt sin makt til å samle inn telefonopplysninger», skriver Det hvite hus i en offentlig uttalelse, ifølge den annerkjente avisa The Guardian.

Et panel ved Det hvite hus har diskutert denne saken, og kommet fram til 46 endringer som NSA bør gjøre. Et av punktene er at hvis myndighetene skal få tillatelse til å spionere på utenlandske ledere, må det komme fra et høyere nivå enn det gjør i dag.

Rapporten på 300 sider er omfattet av et panel hvor en av Obamas nærmeste rådgivere sitter.

Foreslår endringer

«NSA bør fjernes fra sin makt til å samle inn metadata fra amerikanske telefonsamtaler», skriver panelet.

I stedet foreslås det at private selskaper har et metadataregister, som NSA kan ha tilgang til om man henter rettslige kjennelser før overvåking av telefon- og datatrafikk.

«Etter vårt syn vil gjeldende lagringringsreglement for metadata muligens skape en risiko for at offentlig tillit brytes og det kan være et lovbrudd mot den sivilie friheten», står det i rapporten.

- Skuffet

Til tross for avsløringene om at NSA tappet metadata fra telefonen til flere av verdens ledere, som Tysklands Angela Merkel, foreslår rapporten kun minimale reformer, skriver The Guardian.

- Vi er skuffet over at anbefalingene åpner for å fortsette vilkårlige spionasje. Overvåking er fortsatt avskyelige, selv om private selskapet holder dataene i stedet for offentlige datasentre, sier advokat Kurt Opsahl til avisa.

NSA har vært under massivt press etter at de massive lekkasjene fra NSA ble publisert i avisene The Guardian og Washington Post.

Edward Snowden, som hadde vært ansatt hos en underleverandør hos NSA, sto åpen fram som mannen bak lekkasjen.

Norsk kobling

Et hemmelig dokument som ble hentet ut fra National Security Agency (NSA) av varsleren Snowden gir et innblikk i omfanget av den norske E-tjenestens samarbeid med NSA om overvåkning rettet mot Russland. NSA er en av de største etterretningsorganisasjonene i USA, og har global rekkevidde.

Dagbladet har fått tilgang til dokumentet.

Notatet er gradert «Top Secret», og er datert 17. april i år. Det er signert av en leder ved NSAs «Norge-desk» og framstår som en gjennomgang av det norske etterretningssamarbeidet med NSA etter en årlig planleggingskonferanse mellom de to tjenestene 7. mars i år. Overvåkingen av Russland er en viktig del av dette.

Dokumentet oppsummerer hva den norske etterretningstjenesten, på amerikansk kalt Norwegian Intelligence Service (NIS), skaffer NSA, og hva NSA gir tilbake. Amerikanerne ramser også opp det de kaller «suksesshistorier» fra samarbeidet.

Thursday, December 19th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments