Norsk 14-åring kan bli vår neste sjakk-konge


(Dagbladet): I morgen starter ungdoms-VM i sjakk. Mesterskapet er enorm, med flere tusen deltakere fra hele verden. Store sjakk-navn som Judit Polgar og Veselin Topalov har tidligere blitt verdensmestre på ungdomsnivå før de tok steget opp til å være i verdenstoppen som voksne.

I år er det, som under sjakk-VM i Chennai, en nordmann som er forhåndsfavoritt.

Helnorsk VM-kamp?

Aryan Tari (14) fra Lier er nemlig topprangert av deltakerne i 14-årsklassen. Unggutten er for tida verdens yngste internasjonale mester (IM), som er tittelen under stormester. Tari har tidligere slått blant andre Jon Ludvig Hammer, Magnus Carlsens sekundant under VM-kampen mot Vishy Anand.

I øyeblikket har unggutten en ratingscore på 2 418 hos FIDE, noe som gjør ham til 1 761 blant alle aktive sjakkspillere i verden. Han er rangert som nummer tre i verden i 14-årsklassen.

- Tari er uten tvil en sjakkspiller på vei oppover. Han er favoritt til å vinne VM nå, men det er jevnt. Det er mange deltakere, og mange av de er veldig jevne. Skal Tari vinne, må han ha full klaff hele veien, sier Torstein Bae til Dagbladet.

Han var NRKs sjakkekspert da Magnus Carlsen ble verdensmester i november, og har også tittelen som IM slik Tari har. Bae mener 14-åringen fra Lier er veldig dreven for alderen. Dessuten har han en mer aggressiv spillestil enn Carlsen.

- Men Magnus var stormester da han var 14. Tari er ikke helt på det nivået, selv om han ikke er fryktelig langt bak. Jeg vil si at Tari har potensiale til å bli blant de aller beste spillerne i verden.

- Vil det si at vi potensielt sett kan få en VM-kamp i sjakk mellom to nordmenn om noen år?

- Det er absolutt mulig. Samtidig som vi skal være fornøyde om vi får en som Magnus hvert tusende år, må det være lov å håpe. Tari må bare fortsette å nå nye nivåer hele veien, gjerne med en VM-medalje som det første delmålet nå.

Trangt nåløye

Også sjakkjournalist Tarjei Svendsen er full av beundring for stortalentet. At en nordmann er favoritt i ungdoms-VM er helt unikt, mener Svendsen, og peker på at før sommerens EM-bronse til Tari, var Magnus Carlsen den eneste norske som hadde tatt medalje i et ungdoms-EM.

- Det er svært uvanlig at vi har en nordmann som er i nærheten av å ha medaljemuligheter i et VM på denne måten. Tari har presset på seg nå, og han er klar over at han er førsteseedet, sier Svendsen til Dagbladet

- Hvordan er Tari som sjakkspiller, sammenlignet med Magnus Carlsen?

- Aryan er mer strukturert, han jobber knallhardt. Han er rett og slett tvers gjennom en sjakkspiller. Der Carlsen var et kjempetalent, har Tari trent seg til å bli så god som han er. Han spiller over 350 partier i året, og er med på omtrent det som er av turneringer, både i Norge og utlandet.

Men Svendsen understreker at vi ikke skal ha for store forhåpninger for framtida. Nåløyet er ekstremt trangt, og det er mye som må klaffe for at man skal bli blant de beste sjakkspillerne i verden.

- Å forutse hvor god en sjakkspiller skal bli, det er helt umulig. Det er veldig langt fram til eventuelle kandidatturneringer og en VM-kamp. Det er så enorm konkurranse fra andre land som Russland, Kina, India. Plutselig dukker det opp et vidunderbarn fra Kina som ingen har hørt om.

Ungdoms-VM arrangeres i Al-Ain i Abu Dhabi fra 17. – 29. desember. Totalt skal det spilles elleve partier, og vinneren er den som har flest poeng til slutt.

Partivinnerne møter hele tida vinnere av andre partier, så for å gå helt til topps er man nødt til å slå de beste, samtidig som man ikke er helt fortapt om man taper for eksempel det første partiet. 

Tuesday, December 17th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments