Norge ville sende Krekar ut av landet


Daværende statssekretær i justis- og beredskapsdepartementet, Pål K. Lønseth (Ap), diskuterte forslaget med sin irakiske kollega og viseutenriksministeren, skriver Aftenposten.

Krekar fikk utvisningsvedtak i 2007 og soner nå en dom på to år og ti måneders fengsel i Norge.

Dersom Krekar skal sendes tilbake til Irak, ønsker norske myndigheter en garanti om at en eventuell dødsstraff mot Krekar ikke blir fullbyrdet og at han ikke blir torturert i fangenskap. Men dette kunne ikke irakiske myndigheter garantere.

Ny løsning

En ny løsning som innebar at Krekar sendes til Erbil i de kurdiskdominerte områdene i Irak, ble ifølge Aftenposten skissert på møtet i februar. Spørsmålet om garanti ville dermed overlates til Kurdistan som et kurdisk anliggende.

Tanken til norske myndigheter var ifølge Aftenposten at det kunne være politisk lettere å få en garanti mot dødsstraff og tortur fra kurdiske myndigheter i Erbil, siden problemet med terror er langt mindre der enn i resten av Irak.

Dessuten skal tidligere fiender i Nord-Irak være på talefot, skriver avisen.

Sittende inntil videre

Men en slik avtale viste seg å være umulig. Norske myndigheter mener samtidig at det må vurderes hvor sikre eventuelle garantier vil være, og frykter at slike garantier ikke vil bli holdt.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) ønsker ikke å si noe om status i Krekar-saken og når man håper å kunne få til en eventuell utsendelse.

– Krekar sitter i fengsel, og der blir han sittende inntil videre. Regjeringen jobber parallelt i flere spor for å sikre at Krekar blir sendt ut så raskt som mulig, sier han.

(NTB)

Tuesday, December 10th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments