Nokas-raner ble bønnhørt: Skal prøveløslates


(Dagbladet): Den forvaringsdømte Nokas-ranerer Kjell Alrich Schumann (47) begjærte seg prøveløslatt i forrige uke.

Nå har Sør-Trøndelag tingrett besluttet at den ransdømte mannen skal prøveløslates, melder NTB og NRK.no.

Adressa.no melder at han blir prøveløslatt under vilkår om at han må fortsette behandlingen hos psykolog, samt at han vil få uanmeldte hjemmebesøk på gården på Finnskogen i Hedmark, der han etter eget utsagn skal bo og jobbe.

Påtalemyndigheten har nå 14 dager på om å svare på om de ønsker å anke kjennelsen. Inntil videre slipper ikke Schumann ut fra fengsel, men skal holdes bak murene inntil spørsmålet om anke er besvart, ifølge Adressa.no.

Statsadvokat Tormod Haugnes har tidligere sagt at en eventuell prøveløslatelses fra tingretten trolig vil ankes.

- Schumann er naturligvis svært fornøyd med det han oppfatter som en grundig og riktig avgjørelse, sier 47-åringens forsvarer, advokat Fredrik Schøne Bodwall, til mediene som er på plass i tingretten.

Må be om lov

Sør-Trøndelag tingrett skisserer opp en rekke vilkår som begrenser hverdagen til Schumann dersom han skal løslates og fulgt opp av friomsorgen i Hedmark og Oppland.

• Prøvetida er på fem år.
• Han må bosette seg på hjemgården på Finnskogen.
• Han må ha fast jobb til enhver tid. Hvis han vil bytte jobb, må det avklares med friomsorgen.
• Han må være hjemme mellom klokka 23 om kvelden og klokka 06 om morgenen.
• Skal han overnatte et annet sted, må han søke om det gjennom friomsorgen.

I forrige uke møtte 47-åringen i Sør-Trøndelag tingrett der han prøvde sin sak. Schumann ble dømt til 16 års forvaring for ranet mot tellesentralen Nokas i Stavanger 5. april 2004. Han innrømmet og ble dømt for å ha løsnet skuddet som tok livet av politimann Arne Sigve Klungland.

- Forholder meg til retten

Klunglands pårørende ønsker ikke å kommentere Schumann-avgjørelsen.

- Jeg forholder meg til rettens vurderinger, sier sønnen Kjetil Klungland til Dagbladet.

Nå er minstetida på ti år ferdig sonet og 47-åringen kan forsøke seg prøveløslatt. Påtalemyndigheten og Kriminalomsorgen motsetter seg at Schumann skal få slippes ut i det fri. De mener han kan begå nye, alvorlig straffbare handliger dersom han slippes ut.

Selv hevder Schumann at han vil motbevise dette, og sier han er klar for et liv uten kriminalitet, med fast jobb og bopæl på Finnskogen i Hedmark. Han støttes blant av sin familie.

Tilga mannen som skjøt

Schumann erkjente under lagmannsrettbehandlingen mot ham at det var han som avfyrte skuddene som drepte politiførstebetjent Arne Sigve Klungland under rant.

Schumann har møtt de pårørende i etterkant og har hatt flere møter med sønnen til Klungland – Kjetil
Klungland, blant annet i Trondheim fengsel. I en Brennpunkt-dokumentar som viste et av møtene mellom Klunglands sønn og drapsmannen, sa Kjetil Klungland at han har tilgitt Schumann.

- Jeg har tenkt en del på hvordan det kan bli å møte deg ute igjen, på gata, enten det skulle være i Rogaland eller andre plasser. Jeg tenker at det vil være unaturlig for meg å gå forbi uten å si «hei». Jeg tenker at det vil være naturlig å hilse på deg, sier Klungland her.

LES OGSÅ:
Slik har det gått med NOKAS-ranerne. (Krever innlogging).

Monday, December 16th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments