- Noen foreldre er likegyldige til saken. Det er trist


(Dagbladet): – Dette er en veldig alvorlig og trist sak, der mennene kynisk har utnyttet unge jenter, sier Rune Halvorsen, lensmann i Ørland og Bjugn, til Dagbladet.

En omfattende overgrepssak er under opprulling på Fosen-halvøya i Trøndelag. Sju menn i 20-årsalderen er mistenkt for å ha begått seksuelle overgrep mot til sammen 16 unge jenter, de fleste i 13/14-årsalderen. Overgrepene er i hovedsak organisert via sosiale medier, og mennene skal ha begått overgrep mot at jentene får sitte på i bilen.

- Hoveddelen av bevismengden er de fornærmedes forklaringer, sier Halvorsen.

Bilder av kjønnsorganer

Han opplyser at jentene og mennene kommer fra hele Fosen-halvøya, som rommer en rekke kommuner nord for Trondheimsfjorden.

- De har brukt mobilapplikasjoner som Kik, Snapchat, Ask og Instagram til å sende meldinger, avtale møter og sende bilder fram og tilbake. Det dreier seg til dels om bilder av kjønnsorganer, fra begge sider. Dels dreier det seg om seksuell kontakt, sier lensmannen.

Politiet ble koblet inn i september, etter at foreldre sendte bekymringsmeldinger fordi døtrene var seint ute om kvelden. Derfra har saken vokst, og flere av de mistenkte mennene er nå siktet. Saken blir snart sendt over til statsadvokaten for eventuell påtale.

Halvorsen forteller at foreldrene til jentene har hatt ulike reaksjoner på å bli informert om døtrenes aktivitet med de eldre mennene.

- Noen er svært takknemlige – mens andre er likegyldige. Det er trist, konstaterer han.

- Ikke enestående

Etterforskningen er omfattende. Så langt har politiet avhørt mennene, og jentene har stilt i dommeravhør på Barnehuset i Trondheim. I tillegg er de involvertes mobiler saumfart for elektroniske spor.

- Vi har også et godt samarbeid med barnevernet, som er tungt inne i saken, sier lensmannen.

Han er av oppfatningen at overgrepskulturen mellom jentene og mennene har utviklet seg over tid, men at den er avhengig av den nye elektroniske hverdagen med smarttelefoner og Internett.

- Jeg tror ikke saken er enestående for Fosen, sier Halvorsen.

- Foreldre må bli foreldre

Han understreker:

- Dette er helt og holdent mennenes ansvar. De er voksne, og de fornærmede er barn, og vi ønsker ikke noen stigmatisering av jentene.

Lensmannen maner til nett- og mobilvett. Og mener foreldrene har et ansvar for å kontrollere barnas cyberhverdag.

- Foreldre må bli foreldre, og kontrollere barnas nettbruk, framfor å være venner med dem på sosiale medier. De må ha tilgang på brukerkontoene, slik at de kan se hva barna driver med.

Friday, December 20th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments