Nå anklages USA for økonomisk spionasje


NEW YORK (Dagbladet): EU-topper har de siste dagene vært på møter i Washington D.C..

De er rasende etter avsløringene av den omfattende amerikanske overvåkningen av USAs nærmeste allierte. 35 statsledere, deriblant Tysklands forbundskansler Angela Merkel, og millioner av telefonsamtaler mellom vanlige folk i Spania og Frankrike skal ha blitt overvåket.

Nå krever EU-toppene at president Barack Obama strammer inn de vide fullmaktene til etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA).

EU-kommissær for justis, Viviane Reding, sier til CBS News, at all overvåking uten rettslig kjennelse, er kriminiell.

- Bekjemper ikke terrorisme

- Etterretningsorganisasjoner opptrer ikke på egenhånd. De er basert på lover som kommer fra politikerne, og politikerne må gå tilbake og kontrollere, sier Reding.

Europeiske folkevalgte anklager også USA for å ha overvåke finansielle transaksjoner, og Reding mistenker at USA brukte sikkerhetshensyn som en unnskyldning for å oppnå et økonomisk overtak.

- Hvorfor suger du til deg informasjon, og hvorfor lytter du til telefonene til en statsleder? Hvorfor lytter du til telefonene til millioner av uskyldige europeere? Dette har ingenting med å bekjempe terrorisme å gjøre. Kanskje det har å gjøre med å forsøke å suge ut kommersielle hemmeligheter, sier Reding til TV-kanalen.

Hun skal møte den amerikanske justisministeren, Eric Holder, om to uker.

- Må gjenopprette tillit

Tilliten til USA er særdeles tynnslitt blant landets allierte i Europa. Europeiske politikere truer med å avbryte antiterrorsamarbeid og forhandlinger om en ny handelsavtale. I Spania har justisministeren startet kriminaletterforskning.

- Vi må gjenopprette tilliten mellom samarbeidspartnere. Du spionerer ikke på dine partnere, sier talsperson for EU, Silvia Kofler, til New York Times.

Hun sier at forhandlingene om en ny transatlantisk handels- og investeringsavtale er i fare etter avsløringene.

- EU ønsker å fortsette samtalene, men det vil kreve tillitsbyggende tiltak, sier Kofler.

I går ba, ifølge det amerikanske utenriksdepartementet, Storbritannia, Spania, Italia, Mexico, Colombia, Peru, Brasil, Sør-Korea og India om informasjon om den amerikanske overvåkingen.

Selv er Obama så langt taus om hva han fikk vite når om den omfattende overvåkingen. Ifølge Wall Street Journal skal Obama først ha blitt gjort kjent med overvåkingen av Merkel under en gjennomgang i juni. Han skal da ha beordret at den ble stanset.

Grillet i Kongressen

NSA-toppene ble tirsdag grillet i den amerikanske kongressen. De hevder at overvåkingen har forhindret en rekke terrorangrep, og at lekkasjene som stammer fra Edward Snowden, er ekstremt skadelige. De hevder også at spanske og franske myndigheter skal ha hjulpet USA med overvåkingen.

Obama har tidligere forsøkt å dempe sinnet blant allierte uten å lykkes. Tidligere i høst avlyste Brasils president et statsbesøk etter avsløringer om at hun også skal ha blitt overvåket.

- Jeg kan forsikre offentligheten i Europa og verden rundt om at vi ikke snoker i folks epost eller lytter til deres telefonsamtaler. Det vi prøver å gjøre, er å rette oss mot veldig spesifikke bekymringer. Bare fordi vi kan gjøre noe, betyr ikke at vi bør gjøre det, sa den amerikanske presidenten på Sverige-besøk i september.

Både Kongressen og Det hvite hus gransker nå NSAs aktivitet. Begge parter har tatt til orde for at det er nødvendig med innstramminger.

Wednesday, October 30th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments