- Morderen Thomas Quick ble skapt i terapi, ikke av politiet


(Dagbladet): I kveld sendes dokumentaren «Dokument inifrån: Kvinnan bakom Thomas Quick» i programmet «Veckans brott» på SVT i Sverige.

Der påstås det at drapsmannen Thomas Quick ble ikke skapt gjennom tilståelser i politiavhør, men gjennom sin terapi på den psykiatriske klinikken han var innlagt på.

Thomas Quick ble dømt for åtte drap, blant annet tre i Norge på 90-tallet. Han tilsto å ha drept flere enn 30 personer, men i 2008 trakk han samtlige tilståelser.

I juli i år ble han frikjent for det siste av de åtte drapene, men han er fortsatt innlagt på den psykiatriske avdelingen til Säters sykehus.
I programmet hevdes det at det var terapeuter ved det samme sykehuset som fikk Quick til å begynne å lyve.

- Påvirket

De skal ha blitt påvirket av psykoanalytikeren Margit Norells påståtte kontroversielle metoder, hevdes det i dokumentaren. Norell døde i 2005. En av terapeutene som skal ha fulgt Norells retning var professor og minneforsker Sven Åke Chritiansson. I programmet i kveld vises det hvordan han på skjult kamera forteller at Norell var en svært viktig person for ham. Det påstås videre å ha vært sektlignende forhold ved sykehuset.

- Det er den mest skikkelige psykologen som jeg har vært i nærheten av, sier Christianson i programmet på SVT.

Mannen var påtalemyndighetens sakkyndigvitne i fem av rettssakene mot Quick. I programmet kommer det fram at Christianson på et tidspunkt selv ble Norells pasient.

- Man kjente seg utrolig trygg og bekreftet. Og jeg kan vel si off the record at hun ble den mammaen jeg aldri hadde, blir Christianson sitert på i programmet.

Dagbladet kom i dag i kontakt med Christianson på telefon, men han la på røret etter at avisas reporter presenterte seg som journalist. Han har ikke svart på ytterligere telefoner eller e-post så langt i dag.

TV-debatt

I dag fikk Bergwall forlate sykehuset i noen timer for å delta i en debatt i etterkant av dokumentaren, melder Expressen.

Avisa snakket så vidt med ham på telefon da han var på vei inn til innspilling i TV-huset i Stockholm.

- Jeg har ingenting å skjule, jeg har det rolig, sier Bergwall til avisa.

Tidligere justisminister Göran Lambertz deltar også i debatten. Han gransket dommene mot Bergwall i 2006, men fant ingen kritikkverdige forhold. Han hevder fortsatt at hans vurderinger var korrekte. Bergwall har bedt om å få slippe å møte Lambertz under TV-debatten, melder NTB.

- Det har jeg forståelse for. Derimot kommer Lambertz til å treffe meg, sier programleder Leif G.W. Persson til Expressen.

Dokumentaren «Dokument inifrån: Kvinnan bakom Thomas Quick» er laget av den prisvinnende journalisten og forfatteren Dan Josefsson.

Ingen ved den rettspsykiatriske klinikken i Säter i Sverige har besvart Dagbladet så langt.

Tuesday, November 26th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments