«Monsterveps» kan bevege seg fra Sør-Europa og opp til Norge


(Dagbladet): De siste tre månedene har gigantiske vepser drept over 40 og skadet over 1600 mennesker i Kina. Flere har blitt stukket mange ganger og har store sår på størrelse med kulehull.

Ekspertene er spesielt redd den store vepsearten, med navnet «Vepsa mandarinia», fordi den er aggressiv og har veldig vonde stikk.

- Akkurat denne vepsen har ikke blitt observert i Norge, sier Lars Ove Hansen, entomolog ved Naturhistorisk Museum.

Hansen forteller imidlertid om en annen veps i samme familie som mordervepsen i Kina, som har etablert seg i Frankrike og Spania, og nå beveger seg opp mot grensa til Belgia.

- Gjennom ulike vurderinger og sammenligninger har ekspertene kommet fram til at denne vepsen, som heter «Vepsa velutina» kan bevege seg mot norske kyststrøk. Den kan bli et meget stort problem for birøktere, da arten spesielt angriper bikuber, sier han.

- Jeg vil foreslå å kalle denne vepsen kjempegeithams på norsk, sier Hansen.

Beveger seg oppover

Det var i 2004 den mørke vepsen med gule bein for førte gang ble observert i Frankrike, og bestanden har nå blitt større enn biepopulasjonen. Sannsynligvis kom vepsen til landet med en last med kinesisk keramikk.

- Det er typisk at slike arter først kommer til Sør-Europa og beveger seg oppover, og havner i Norge til slutt, og jeg har en mistanke om at det kan skje med denne vepsen, sier Hansen.

I Frankrike har vepsene kolonisert store områder, og honningproduksjonen har sunket. Hansen forteller at det er naturlig at vepsene vil bevege seg nordover i Europa, og at det er to måter dette kan skje på.

- Det kan skje ved en naturlig ekspansjon, altså at den beveger seg oppover i Europa. Et annet alternativ er at andre ting setter fart på det, og da er det bare fantasien som setter grenser, sier han.

Hansen forteller at de USA har hatt problemer med en aggressiv vepsetype som spredte seg rundt om i landet fordi dronningene laget bol under campingvogner, og da campingvognene kjørte videre fulgte vepsene med.

-  Vi liker ikke at en slik art etablerer seg, for å si det sånn. Men vi er inne i en ny tid, og det er vanskelig å forhindre at slik skjer – vi reiser mer og importerer varer. Har en slik art først kommet, vil den være vanskelig å bli kvitt, sier han.

Vonde stikk

I Kina er den aggressive «Vepsa mandarinia» et problem hvert år, men i år har de vært ekstra aggressive, noe ekspertene tror kan skyldes værendringer.

- Jo mer du løper, jo mer vil de jage deg, har et av ofrene i Kina fortalt etter å ha blitt jaget rundt 200 meter av vepsene, skriver Daily Mail. Myndighetene har nå mobilisert et spesialteam for å kunne behandle pasientene som har blitt stukket. I tillegg jobber brannvesenet med å brenne bikubene.

Hansen ved Naturhistorisk Museum forteller at vepsen som har slått seg ned sør i Europa heldigvis er betydelig mindre aggressiv enn «Vepsa mandarinia» i Asia. Han utelukker imidlertid ikke at også den aggressive vepsen kan havne i Europa.

- Faren for at Vepsa mandarinia kan etablere seg i Europa og spre seg er selvfølgelig tilstede. Nå virker det som Vespa velutina tåler mer kulde enn mandarinia, så faren for at den etablerer seg her i Norge er betydelig mindre.

- «Vepsa mandarinia» har veldig vonde stikk, og er aggressiv. Den har også et ekstra slemt giftstoff, og på et vanlig menneske kan 30 stikk være dødelig. For de som er allergiske kan det være mye mindre som skal til, sier han.

Friday, October 4th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments