Merkel vil ha «no spy»-avtale med USA


BERLIN (Dagbladet): Klokka 12 i formiddag tok Tysklands forbundskansler imot Norges statsminister Erna Solberg på hennes første statsbesøk, i et regntungt Berlin.

- Jeg er fra vestkysten, så jeg er vant til regn, sa Solberg da Angela Merkel unnskyldte været.

Vil ha avtale

Etter nasjonalsanger og militær æresgarde, gikk de to i arbeidslunsj. Da de møtte pressen etterpå fikk Merkel og Solberg spørsmål om amerikansk overvåking, som ventet. Merkel sier at Tyskland er i en prossess med bilaterale samtaler med USA om en «no spy»-avtale.

- Får Tyskland til en «no spy»-avtale med USA, en avtale om privatlivets fred, vil det være normgivende. Vi har ikke per dags dato ingen opplysninger om amerikansk overvåking i Norge, sier Solberg.

På programmet står også temaene næringslivssamarbeid, energi, nordområdene, kunnskap og utdanning, EU, europeisk økonomi, Syria og radikalisering.

I både Norge, Tyskland, Frankrike og Spania har Snowdens avsløringer om etterretningssamarbeid med amerikanske NSA vakt oppsikt. Angela Merkel reagerte sterkt da det ble avslørt at den amerikanske etterretningstjenesten NSA hadde avlyttet blant annet hennes mobiltelefon. Men tyske myndigheter har hatt store problemer med å få ut informasjon fra amerikanske myndigheter detaljer om omfanget av overvåkingen. Som Dagbladet tidligere har skrevet, var heller ikke norske myndigheter helt fornøyd med svarene de fikk i møter i Washington i juni og august i år.

Etterlyser bedre lovverk

I VG i dag etterlyser Thorbjørn Jagland, leder for Europarådet, internasjonale lover som kan beskytte folks privatliv mot utenlandsk spionasje.

- De fleste land har nasjonal lovgivning som beskytter egne borgere, men tar seg likevel retten til fritt å spionere på eller avlytte andre lands borgere. Her hersker det internasjonal lovløshet, og det må vi gjøre noe med, sier han til avisa.

Til Dagbladet sier Erna Solberg at det derfor kan hende at norsk etterretning bryter loven i utlandet.

Politiske søstre

Det bilaterale møtet i dag er også Erna Solbergs møte med et forbilde. De to politiske tvillingene leder hvert sitt konservative søsterparti. Solberg har tidligere skrytt mye av Merkel. Til Aftenposten har hun kalt henne Sen av kontinentets viktigste politikere.

Solberg skal også i møter med norsk næringsliv og med finansministeriet i løpet av dagen, og holde et foredrag om norsk næringsliv hos Konrad Adenauer-stiftelsen.

Det at Solberg legger det første statsbesøket til Tyskland, understreker at Norge ser på Tyskland som sitt kanskje aller viktigste samarbeidsland.

Wednesday, November 20th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments