Maten kostholds-ekspertene ikke rører


De fleste kostholdseksperter er enige om at sunne matvaner handler om å spise litt mindre av det som er usunt, og at favorittsjokoladen fortsatt kan og skal nytes – bare ikke hver dag.

Likevel finnes det enkelte matvarer som er så usunne og ugunstige for helsa vår, at det beste kanskje er å holde seg unna.

KK.no har bedt tre av Norges fremste eksperter innen kosthold – Jeanette Roede, Fedon Lindberg og Cathrine Borchsenius – liste opp maten de selv lar være å spise.

Jeanette Roede

- Det viktigste er å spise sunt og variert, og du trenger ikke nødvendigvis kutte ut noen matvarer, sier Jeanette Roede, ernæringsekspert og kommunikasjonssjef i Grete Roede AS til KK.no:

- Når det er sagt, så finnes det helt klart matvarer som ikke tilfører kroppen noe nyttig.

• Maten Jeanette holder seg unna:  
«Kjøpe-muffins»:
Fordi smaken er ikke verdt kaloriene! De er så store at energiinnholdet tilsvarer en hel middag, og det i form av dårlig fett og mye sukker. Jeg «sparer» heller kaloriene til en kake jeg kan nyte og virkelig kose meg med.

Nuggets: Fordi farsemat ofte inneholder mye fett, og med den fete paneringen blir det et usunt måltid. Jeg velger heller rene fileter av fisk eller kylling, og steker det i panna. Da får jeg mer proteiner og mindre fett.

Chilinøtter: Hvorfor pakke de sunne nøttene inn i en usunn drakt? Deigen rundt gjør dem bare mer kaloririke, og krydderet får meg til å spise mye mer.

Fedon Lindberg

Fedon Lindberg er utdannet lege og driver i dag flere klinikker. Han er opptatt av at maten vi spiser kan virke som medisin og bidra til å holde oss friske.

Han trekker fram to «syndere» som finnes i mye av maten vi i dag spiser.

- Mat som inneholder mye sukker og transfett. Det øker risikoen for diabetes, fedme, hjerte- og karsykdom, enkelte former for kreft og kroniske betennelser, sier ernæringseksperten til KK.no.

• Maten Fedon holder seg unna:
Wienerbrød: Fordi det inneholder transfett. Sjekk innholdslisten, står det «delvis herdet/hydrogenert plantefett» eller «hydrogenert plantefett», uten at det står om matvaren er fri for transfett, så betyr det at den inneholder transfett.

Pommes frites: Fordi det inneholder mange raske karbohydrater som øker blodsukkeret raskt. De er ofte fritert i planteoljer som tåler høy temperatur dårlig, og som dermed kan føre til at det dannes kreftframkallende stoffer.

Salami: Fordi det inneholder nitritt- og nitratsalter, som kan være kreftframkallende. Jeg spiser heller ekte parmaskinke for eksempel, det inneholder ikke slike tilsetningsstoffer.

Cathrine Borchsenius

- Jeg mener mye handler om mengden man spiser, sier Cathrine Borchsenius, klinisk ernæringsfysiolog og en av ekspertene bak kostholdsnettstedet Bramat.no til KK.no.

- Det meste kan vi spise litt av! Når det er sagt, så er det enkelte ting jeg selv prøver å begrense inntaket av.

• Maten Cathrine holder seg unna:
Kjeks: Fordi det ofte inneholder transfett og/eller palmeolje som begge er kraftig kolesteroløkende. I tillegg inneholder det mye sukker. Palmeolje bør man dessuten unngå av miljømessige hensyn.

Sukkerholdig brus: Fordi det bare gir sukker og kalorier, og ingen andre næringsstoffer. Da er det mye bedre å «spare» sukkeret til mat og drikke som også inneholder viktige næringsstoffer, som for eksempel frukt, bær og juice.

Loff: Fordi det inneholder massevis av raske karbohydrater, lite fiber og lite andre næringsstoffer. Det er greit innimellom og greit for deg som er slank og svært aktiv. Ellers er det mye bedre å velge grovere typer brød.

Denne saken er skrevet av KK.no. Sjekk også ut følgende saker:

Les også:
Dette bør sjokoladen inneholde
Så mange kalorier er det i godteposen
Slik kan du nyte helgsnopet – med litt bedre samvittighet
Visste du dette om smågodt?

Monday, October 28th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments