Mandela døde torsdag kveld


(Dagbladet): Sør-Afrikas president Jacob Zuma har i 22.40-tida varslet at han vil komme med en viktig kunngjøring til nasjonen, varsler en TV-kanal ifølge NTB.

Klokka 22.47 melder NTB følgende: Zumas melding går ut på at frigjøringshelten og den tidligere presidenten Nelson Mandela er død.

- Han gikk fredfullt bort, sier Zuma ifølge The Guardian.

Tidspunktet for Mandelas dødsfall er klokka 19.50 norsk tid.

- Vi er i bunnløs sorg. Vår nasjon har mistet sin største sønn. Medsørafrikanere: Nelson Mandela brakte oss sammen, og sammen tar vi farvel, sier presidenten.

Samlende symbol

Mandela – ofte benevnt ved hedersbetegnelsen «Madiba» – ble 95 år gammel, og døde i sitt hjem i Johannesburg, omgitt av familien.

Den utdannede juristen huskes for sin rolle i kampen mot den sørafrikanske raseskillepolitikken (apartheid), og satt fengslet i 27 år, fram til 1990, da han ble løslatt etter sterkt internasjonalt press. Da var han for lengst et symbol på antiapartheidbevegelsen.

Etter løslatelsen ble apartheid gradvis avskaffet, og i 1993 fikk Mandela Nobels fredspris sammen med Sør-Afrikas hvite president Frederik de Klerk. Året etter ble han valgt som landets første svarte president; embetet hadde han til 1999.

Mesteparten av sitt politiske liv har Mandela vært tilknyttet det tidligere forbudte, nå statsbærende partiet African National Congress (ANC). Som president opparbeidet han seg en posisjon som Afrikas store statsmann, og meklet i store konflikter, bl.a. borgerkrigen i Kongo/Zaïre.

Dårlig helse

Mandelas helse har vært dårlig de siste åra. Siden 2005 har han trukket seg mer og mer tilbake fra det offentlige liv, preget av alderdom og sykdom; hans siste offentlige opptreden var under fotball-VM i Sør-Afrika i 2010.

Tidligere i år lå han lenge på sykehus med lungesykdom, men kom seg tilstrekkelig igjen til at han kunne flytte hjem tidlig i høst. Siden da har tilstanden hans vært betegnet som «kritisk, men stabil».

Nelson Mandela var gift tre ganger, og fikk seks barn og tjue barnebarn. Mest kjent av ektefellene er Winnie Mandela (77), som han var gift med i 38 år, de fleste mens han satt i fangenskap. En rekke skandaler førte imidlertid til skilsmisse etter løslatelsen. De siste 15 åra har han vært gift med Graca Machel (68).

Som en kuriositet kan det nevnes at Mandela helt fram til 2008 sto på USAs liste over kjente terrorister, på grunn av sitt engasjement i ANC, som USA regnet som en terrororganisasjon. At han sto på lista, fikk imidlertid få praktiske konsekvenser for ham; han fikk fritt reise inn i landet, og fikk Presidentens frihetsmedalje av George W. Bush i 2002.

Friday, December 6th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments