Lou Reed (71) er død

(Dagbladet): Lou Reed er død, 71 år gammel, ifølge det velrennomerte musikkmagasinet Rolling Stone. Også BBC får bekreftet den triste nyheten.

Dermed har en av de mest innflytelsesrike låtskriverne og gitaristene i rockehistorien gått bort.

Dødsårsaken er foreløpig ikke kjent, men i mai i år gjennomførte Reed en levertransplantasjon etter å ha avlyst en rekke konserter måneden før.

- Det er så alvorlig som det kan bli. Han var døende. Jeg tror ikke han kan komme seg helt etter dette, men han kommer definitivt til å gjøre ting igjen om noen få måneder. Allerede jobber han og gjør tai chi. Han er veldig glad, det er et nytt liv for ham, sa kona Laurie Anderson etter operasjonen, til The Guardian.

«Jeg er større og sterkere enn noensinne. Jeg ser fram til å være tilbake på scenen og opptre og til å skrive flere sanger som kan nå deres hjerter og sjeler og universet», skrev Reed selv på Facebook.

Så seint som for tre uker siden deltok 71-åringen på lanseringen av boka «Transformer», en samling bilder av Reed tatt av fotografen Mick Rock gjennom hele karrieren.

Banebrytende

Newyorkeren er mest kjent for bandet Velvet Underground på slutten av 1960-tallet – den gang et kultfenomen uten kommersielt gjennomslag.

Albumet «Velvet Underground & Nico» nådde aldri lenger enn til 171. plass på Billboard-lista i 1967,  men  har seinere blitt regnet som et av de mest innflytelsesrike albumene  gjennom tidene.

I tiåra som fulgte hadde Reed en vidstrakt solokarriere. I 1972, etter å ha brutt med bandet to år tidligere, fikk han for første gang en verdenshit, med «Walk on the Wild Side» fra det David Bowie-produserte soloalbumet «Transformer» som også rommet «Perfect Day» og «Satellite of Love». Reed har hatt samarbeidsprosjekter med en rekke av verdens mest kjente artister, som nevnte Bowie, U2 og Metallica.

- Lou Reed har vært grunnen under mine føtter og et fyrtårn som lyser gjennom den svarte natta av dritt, sa vennen Iggy Pop til magasinet GQ tidligere i år.

- En av de aller største

«Glam, punk og alternativ rock er alt sammen utenkelig uten hans åpenbarende eksempel, skriver Rolling Stone.

- Lou Reed er en av rockens aller, aller største musikere og nyskapere, samstemmer Fredrik Wandrup, kommentator og kulturjournalist i Dagbladet.   

- Både musikalsk og som tekstskribent og rockelyriker var han helt fra starten med Velvet Underground i New York i 1966, absolutt i forkant. Han beskrev miljøer som ingen andre skrev om på den tida, om det friikete, outsider- og dopmiljøet i New York, i stor kontrast til hippiemiljøet. Det var realistisk, ned på jorda og rått, sier Wandrup.

Han roser Reeds røffe og hardbarkede skildringer fra dopmiljøet i New York.

- Han var veldig anti-romantisk musikalsk. Han var også en veldig litterært bevisst skribent som har hatt ekstrem stor innflytelse gjennom Velvet Underground og seinere som soloartist. Han var en av de absolutt største i rockehistorien og tok vanvittige sjanser musikalsk, han har både opprørt og hatt bred appell. Det er en søyle som knekker i rockens tempel, sier Wandrup.

Sunday, October 27th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments