Krisemåling for Liv Signe


(Dagbladet): Det er meldt utrygt for torden og ellers skikkelig ruskevær i Lærdal, Liv Signe Navarsetes hjemkommune i Sogn og Fjordane – men det spørs om ikke Senterparti-lederen hadde fått et par stormfulle juledager uansett.

En måling Ipsos MMI har gjennomført for Dagbladet, viser nemlig at bare 26 prosent av Sp’s egne velgere mener Navarsete gjør en god jobb som partileder.  

Ingen julefred

Til sammenligning mener 91 prosent av Ap’s velgere at Jens Stoltenberg gjør en god jobb som Ap-leder, mens 99 prosent av KrF’s velgere er fornøyd med jobben Knut Arild Hareide legger ned for partiet. For SV’s Audun Lysbakken er tallet 49.

Ola Smeplass, fylkesleder i Nordland, knytter de grelle tallene til lekkasjene til VG om partiets evalueringsarbeid etter valget. 

- Vi er i en ganske rar situasjon, med mye fokus og støy om organisatoriske forhold rett før jul. Jeg har forståelse for at velgerne blir frustrert når sånt får skygge for politikken vår, sier han til Dagbladet.

Smeplass mener det er naturlig partilederens popularitet rammes av negative avisoppslag om partiet.

- Men ingenting tyder på at vi er i en langvarig krise. Det er bare sju måneder siden Navarsete ble gjenvalgt på landsmøtet, uten motkandidat og til trampeklapp, sier han. 

Ordførere krever endring i ledelsen

Forrige gang spørsmålet om partilederene var med i Dagbladets politikerbarometer, var i september – like etter stortingsvalget. Da mente 45 prosent av Sp-velgerne at Navarsete gjør en god jobb som partileder, 43 vurderte jobben som middels og 7 prosent mente hun gjorde en dårlig jobb. Resten visste ikke.

Nå har andelen Sp-velgere som mener hun gjør en dårlig dobb, steget til 18 prosent, mens 56 prosent mener partilederen gjør en middels jobb.

- Målingen i september er jo tatt opp rett etter at vi mistet regjeringsmakten etter åtte år i regjeringen. At velgerne våre er misfornøyde med det, skulle bare mangle, sier Smeplass.  

Totalt mener 15 prosent av velgerne at Navarsete gjør en god jobb, 32 prosent mener hun er middels – mens hele 45 prosent mener hun gjør en dårlig jobb. 

Verste stortingsvalg noensinne

Onsdag la partiets såkalte «havarikommisjon» etter partiets dårligste valg noensinne fram sin rapport. Den feller en knusende dom over partiledelsen – især partileder Navarsete. Lørdag skrev VG at flere Sp-ordførere krever utskiftninger i Sp-toppsjiktet.

- Jeg tror vi må bytte leder, sa ordfører i Stor-Elvdal, Even Moen, til avisa.

– Vi har i perioden med Navarsete stupt på målingene, i valgene og på medlemstallet. Jeg har ikke noen jevnlig kontakt med partilederen, men jeg oppfatter at hun har en litt spesiell lederholdning. Før valget fikk vi en klar beskjed fra ledelsen om at det måtte roes ned og jobbes. Nå er valget overstått, og det er naturlig med en lederdiskusjon, fortsatte han.

Smeplass syns det er rart at ordførerne går ut mot egen partileder mellom landsmøtene.

- Når vi som parti har valgt en leder, bør vi stille oss bak den lederen. Dette skaper mer uro, og det trenger vi ikke nå, sier han. 

- På tide å brette opp ermene

Per Inge Bjerknes, fylkesleder i Akershus og sentralstyremedlem, mener både Dagbladets måling og ordførernes krav om endringer i ledelsen speiler en alvorlig situasjon for partiet. Han mener det er legitimt av ordførerene å reise ledelsesdebatten.

Men selv har han likevel ingen tror på at det Senterpartiet trenger nå, er en ny leder. Partiet står overfor tøffe tak – uansett leder, mener Bjerknes.   

- Dagbladets måling gjenspeiler en turbulent måned – og kanskje en turbulent høst også – for partiet. Jeg tenker at vi ikke må henge oss opp i tallene, men rett og slett gjøre den jobben som sympatisørene våre forventer av oss, sier han.

- Det handler om å stå opp for de verdiene Senterpartiet er til for, og å ta fatt i den jobben som trengs for  å løfte partiet. Det er nok der status er. Det er på tide å brette opp ermene, sier Bjerknes.
 
Dagbladet hart ikke lykkes å få kommentar fra Liv Signe Navarsete, som ifølge sin rådgiver har tatt juleferie og trolig befant seg utenfor mobildekning søndag kveld.   

Monday, December 23rd, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments