Kina: Skyter Japan ned en drone, er det en krigserklæring


(Dagbladet): Det er nå over ett år siden det anstrengte forholdet mellom Kina og Japan holdt på å nå toppen av isfjellet, da krangelen om flere øyer i havet endte med krig og demonstrasjoner.

Uenighetene går om Senkakuøyene og det hele blusset opp etter at japanske staten kjøpte øyene fra en privat japansk eier.

Bekymring

Øyene, som kalles «Senkaku» av japanerne er ubebodde, og kalles «Diaoyutai» av kineserne. Øyene har vært under japansk administrasjon siden 1895. Uenigheten står først og fremst om mulige olje- og gassforekomster som befinner seg rundt øyene.

Flere land i Asia ønsker at Japan tar en tøffere lederrolle for å stå imot Kinas stadig økende makt, sier Japans statsminister Shinzo Abe.

Ifølge Abe er det en bekymringer for at Kina forøker å endre dagen situasjon ved bruk av makt, ikke ved bruk av legitime midler.

Gitt grønt lys

Forholdet mellom Kina og Japan har vært svært spent de siste årene, skriver BBC.

Kina sa lørdag at dersom Japan skulle skyte ned en av landets droner, ville det bli sett på som en krigserklæring.

Uttalelsen kom etter at statsminister Abe har godkjent forsvarsplaner som gir luftforsvaret grønt lys til å skyte ned ubemannede kinesiske fly i japansk luftrom.

Oppdaget drone

Som Dagbladet tidligere har skrevet er ikke Senkaku/Diayutai-øyenene de eneste øyene kineserne og japanerne er uenige om.

Siden krangelen startet i fjor sommer har kinesiske provokasjoner blitt så vanlige at japanske jagerfly nesten daglig patruljerer området.

For en og en halv måned siden observerte det japanske militæret et uidentifisert objekt, som så ut som en drone, i nærheten av Senkaku-øyene.

Sunday, October 27th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments