Kaller partifeller «brønnpissere» og «feiginger»


Dagbladet kjenner store deler av innholdet i Per Sandbergs memoarbok «Mot min vilje». Her tar den omstridte og populære nestlederen i Fremskrittspartiet et oppgjør med det han selv karakteriserer som brønnpissere og feiginger i sitt eget parti.

- Jeg kjenner de organisatoriske vedtektene i Fremskrittspartiet og regner med at det vil komme krav fra enkelte om at jeg blir ekskludert fra partiet. Det tar jeg med stoisk ro, sier Per Sandberg til Dagbladet.

Samtidig avviser han på det mest bestemte å kommentere innholdet i memoarboka.

Frp’s indre liv

- Jeg har innkalt til pressekonferanse onsdag. Da vil jeg svare på spørsmål om det jeg har skrevet i boka. Fram til onsdag formiddag har jeg absolutt ikke behov for å si noe som helst, sier Per Sandberg.

Mediefolk og politiske motstandere får som ventet passene sine påskrevet. Men Per Sandberg, som har et bankende hjerte for Fremskrittspartiet, sparer ikke på kruttet når han tar for seg det indre liv i det ferske regjeringspartiet.

Dagbladet får bekreftet fra flere kilder at Per Sandberg skriver rett ut at han nesten følte seg som en sviker, da han etter regjeringsforhandlingene fortalte Siv Jensen at han ikke ville ha en plass ved Kongens bord, eller overta som parlamentarisk leder.

Siv store feil

Sandberg legger ikke overraskende ansvaret på Arbeiderpartiet for at 22. juli kunne skje. Dagbladet får bekreftet at Sandberg gir Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet ansvaret for at Norge ble rammet av terrorattentatet mot regjeringskvartalet og massedrapene på Utøya.

I boka tar Per Sandberg også et oppgjør med flere i eget parti, og mener partiet nærmest tok delvis ansvar for 22. juli. Noe Sandberg mener var fullstendig skivebom og at det samtidig var å legge seg flat og innrømme at Fremskrittspartiet hadde opptrådt uten anstendighet.

Den frittalende trønderen var uenig med partifellene og resten av det politiske Norge. Mens de ville utsette valgkampen, mente Sandberg at det var viktigere enn noen gang å drøfte politikk.

Dagbladet vet at Per Sandberg også er krass i kritikken av Siv Jensen fordi han oppfatter henne som altfor opptatt av å være samlende istedenfor å skjære igjennom.

Siv rydder ikke opp

Norges ferske finansminister blir kritisert for at hun ikke har tatt fatt og ryddet opp i indre konflikter. Sandberg skal i boka «Mot min vilje» beskrive Fremskrittspartiets stortingsgruppe som et vepsebol av interne konflikter og fraksjonering – en misnøyekultur som har fått leve fritt.

I boka tar Sandberg også et oppgjør med de han mener har forsøkt å tone ned partiets innvandringspolitikk. Her får både Siv Jensen, partiets tidligere kommunikasjonssjef Fredrik Färber, stortingsrepresentant Øyvind Korsberg fra Troms og nestleder Ketil Solvik-Olsen en smekk på fingrene.

Sandberg legger ikke skjul på at det er Frp’s dødslinje å stå for en innvandringspolitikk som plutselig skal være innvandringspolitisk korrekt.

Siv Jensen blir, etter det Dagbladet vet, også kritisert fordi hun i perioder ikke skal ha vært godt nok forberedt. Samtidig mener Sandberg at Siv Jensen det siste året har vært bedre forberedt i politiske debatter.

Sandberg er også i boka helt klar på at Siv Jensen er partiets ubestridte leder.

Hans klare råd er at Siv Jensen må slutte med jakten på at alle skal være enige. Det mener Sandberg vil føre til Fremskrittspartiets død.
Sandberg gir Siv Jensen gode skussmål, men ut fra det Dagbladet forstår beskriver Sandberg forholdet mellom Jensen og ham selv som et rent profesjonelt politisk forhold, og at de aldri har stått hverandre vennskapelig nær.

Hyller og refser Carl I.

Det er ingen stor hemmelighet at Per Sandbergs store politiske forbilde er Carl I. Hagen. Dagbladet får bekreftet at Sandberg i «Mot min vilje» beskriver ham som en potensielt stor statsmann.

Per Sandberg mener Norge som nasjon har gått glipp av en stor statsmann. Hagen blir framstilt som en politiker som kunne representert en hel nasjon.

Frp-nestlederen skamroser Hagen og skal i boka skrive rett ut at Carl I. Hagen har en større politisk dimensjon enn andre norske politikere.

Men heller ikke Hagen slipper unna kritikk. Sandberg skal i memoarboka ta et skikkelig oppgjør med det han mener var rein sutring fra Carl I. Hagen, da den tidligere «partieieren» ble vraket fra en plass i Nobelkomiteen.

Man Sandberg hyller likevel Hagen som en stor politiker.

Brønnpisserne

I boka tar Per Sandberg et oppgjør med flere av sine egne partifeller. Han skal bruke ord som «brønnpissere» og «feiginger» om noen av sine partivenner. Noen blir navngitt, mens andre er lett identifiserbare.

Dagbladet får bekreftet at Sandberg skal bruke betegnelsen «en dårlig episode av Hotel Cæsar», når han beskriver enkelte forhold internt i Fremskrittspartiet.

De som kjenner hele innholdet i boka til Per Sandberg beskriver den som en kjærlighetshistorie — om en politiker som er like hatet og elsket som partiet han er en stor stemmesanker for.

Tuesday, November 12th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments