Jensens åtte statsrådfavoritter


Siv Jensen avviser på det sterkeste at Frp har et statsrådproblem, slik anonyme kilder hevder overfor VG.

- Vi har et luksusproblem. Derfor vil noen bli skuffet, sier Siv Jensen i en sms til Dagbladet fra forhandlingsrommet.

Nå røper en kilde fra innsiden av Sundvolden-forhandlingene overfor Dagbladet hvem de åtte heteste Frp-kandidatene er. Dersom statsrådspostene skal fordeles matematisk etter dagens antall departementer, skal Frp ha åtte statsråder. I dag er det 17 departementer i tillegg til Statsministerens kontor, og 19 statsråder. Begge partiene har åpnet for å stramme noe inn på dette, særlig for Frp er avbyråkratisering og forenkling i det offentlige en kampsak. Frp er dessuten inneforstått med at Erna Solberg ikke nødvendigvis fordeler departementene matematisk.

De tre første er soleklare, det er partiledelsen, som sitter i forhandlingsrommet:

Siv Jensen blir etter alt å dømme finansminister
Per Sandberg blir trolig samferdselsminister
Ketil Solvik-Olsen blir trolig olje- og energiminister.

Det fjerde esset i Sivs kortstokk er jurist og stortingsrepresentant Anders Anundsen. Han er aktuell som justisminister.

Den femte favoritten er stortingsrepresentant Tord Lien. Lien er kandidat til nærings-, eller kunnskap- og forskningsminister. Internt i partiet har man lagt merke til at han nyter stor troverdighet i fagmiljøer. Han har sittet i energi- og miljøkomiteen og i utdannings- og forskningskomiteen. Han takket nei til gjenvalg i høst og er i ferd med å tiltre stillingen som direktør i Trønder-Energi. Mye tyder nå på at han kan bli hentet derifra igjen nesten før han får satt foten innenfor døra.

Den sjette favoritten er Robert Eriksson, som ifølge kilden er langt mer aktuell enn man kan få inntrykk av i media. Eriksson er som leder av arbeidskomiteen på Stortinget kandidat til posten som arbeidsminister. Eriksson er ansett som svært dyktig på sine fagfelt, arbeid og pensjon.

To kvinner har også plass på Topp 8-lista, Kari Kjønaas Kjos og Solveig Horne. Av disse er Kari Kjønaas Kjos etter det Dagbladet forstår, den aller mest aktuelle. Kjos er anerkjent som en politiker med et stort hjerte for de svakeste, og stort engasjement innen rus, barnevern og psykiatri. Horne har sittet i justiskomiteen og nå sist i familie- og kulturkomiteen.

En annen aktuell kvinne kan være Liv Røssland, finansbyråd i Bergen. Siden stortingsrepresentanter ikke kan bli statssekretærer, kan Røssland være aktuell som Siv Jensens statssekretær i Finansdepartementet.

Kræsjer med Høyre

Flere av Frps toppkandidater utfordrer Høyres toppfolk. Dagbladet vet at Høyre ønsker seg statsråder innenfor partiets kjernesaker, helse, skole og samferdsel. Helseministeren får de trolig i Bent Høie, men samferdselsposten har de trolig allerede gitt fra seg til Frp-nestleder Per Sandberg. Høyre-nestleder Jan Tore Sanners førstevalg er finansministerposten, men denne skal Siv Jensen ha.

Statsrådønskene på skole og arbeid samt kunnskap, næring, justis og kultur kan fortsatt skape en kræsj mellom kandidatene til de to partiene.

Selv om Tord Lien er en stjernekandidat fra Frp, sitter det trolig langt inne for skolepartiet Høyre å gi fra seg kunnskapsposten. Dagbladet har tidligere spekulert i at Torger Ødegaard kan få posten. Han er nå mer aktuell for kulturministerembetet, etter at Høyres heteste kandidat på feltet, Olemic Thommessen, i går ble utnevnt til stortingspresident. Fortsatt gjenstår Høyres Elisabeth Aspaker som en sterk kandidat til kunnskapsposten. Skulle Lien være aktuell som næringsminister, konkurrerer han med Høyres Jan Tore Sanner.

Frps Robert Eriksson får skarp konkurranse om jobben som arbeidsminister fra Høyres høyt profilerte arbeidspolitiker Torbjøen Røe Isaksen. Og selv om Anders Anundsen er høyaktuell som ny justisminister, er Høyres Monica Mæland en god konkurrent. Hun kan imidlertid også bli kommunalminister.

Så lenge Høyre får statsministeren, og flest statsråder totalt, tar de tilsynelatende resten med lave skuldre. Nestlederne Bent Høie og Jan Tore Sanner er sikret innflytelsesrike posisjoner. Partiet har dessuten flust av folk å ta av, både fra Stortinget, fra byrådene i Oslo og Bergen og fra nærings- og organisasjonslivet. Blant de sikreste kortene er Ine Marie Eriksen Søreide, kandidat til utenriks- eller forsvarsminister.

Endringer i departementsstrukturen kan føre til at et departement som næringsdepartementet blir større enn i dag og dermed får flere statsråder. Slike konstellasjoner kan hjelpe til med å løse personkabalen.

Kræsjer med grasrota

De fire første på Frp-ledelsens favorittliste har bred støtte fra Frp-grasrota. Verre er det med de fire andre. Verken Tord Lien, Robert Eriksson, Kari Kjønaas Kjos eller Solveig Horne er blant Frp-tillitsvalgtes favoritter. Der finner vi derimot samferdselspolitiker Bård Hoksrud, Oslo Frp-leder Christian Tybring-Gjedde, Frp-profil Per Arne Olsen og Os-ordfører Terje Søviknes. Dette kom fram i Dagbladets epost-rundspørring blant 800 tillitsvalgte i Frp i september.

NB! Denne saken ble første gang publisert i papirutgaven av Dagbladet i går, 3. oktober.

Friday, October 4th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments