Jenny Klinge (Sp) vil innføre sommertid hele året


(Dagbladet): Fra og med søndag kan du sove én time lenger. Natt til søndag skal nemlig klokka stilles én time tilbake, fra klokka 03.00 til 02.00.

Jenny Klinge (Sp), som møter fast på Stortinget for Møre og Romsdal, mener tida er inne for å vrake ordningen.

- Det som skjer nå, er paradoksalt. Vi flytter altså døgnet slik at det plutselig blir litt lysere når vi står opp, mens ettermiddagene blir tilsvarende mørkere – og det gjør vi i det mørkeste halvåret. Det er om ettermiddagen, etter jobb og skole, at folk har anledning til å være ute, og da bør man slutte å skru klokka slik at man mister dagslys. Kutter vi ut vintertid, og innfører lik tid hele året, ville vi kunne bruke dagene i vinterhalvåret bedre. Det vil være godt for folkehelsa, sier Klinge til Dagbladet.

Har full kontroll på nøyaktig tid

Ifølge en pressemelding fra Næring- og handelsdepartementet har næringsminister Monica Mæland (H), som ansvarlig statsråd for Justervesenet, «full kontroll over nøyaktig tid».

- Sommertid ble innført i en rekke land i Europa i 1916. På denne måten fikk man lys en time lenger på kveldene om sommeren. Slik kunne man spare litt energi. Energisparingen er ikke så viktig lenger i våre dager, men vi liker lange lyse kvelder, sier nærings- og tidsminister Monica Mæland (H). 

I Norge har vi hatt sommertid hvert år siden 1980. Når vi i natt skrur klokka én time tilbake, går vi tilbake til såkalt normaltid, gjerne kalt vintertid.

Selv om det altså er sommertid som egentlig er det «unormale», mener Klinge at det beste vil være å ha sommertid hele året – til tross for at hun, ifølge seg selv, er et «fryktelig B-menneske» som gjerne sover én time ekstra om morgenen. Det viktigste, mener hun, er likevel å innføre lik tid året rundt.

Klinge viser også til at de årlige tidshoppene medfører problemer for dem som er avhengige av å ta medisiner til gitt tider på døgnet, og forskning som viser at at faren for både hjerteinfarkt og bilulykker øker like etter at klokka stilles fram om våren.

- Men om det avgjørende argumentet er at vi vil ha lengre dager, taler det for for å innføre sommertid hele året. Særlig nordover gir det liten mening å flytte på døgnet sånn vi gjør nå, sier hun.

- Helt ulogisk

Det kan Cecilie Hansen (Sp) skrive under på. Hun er ordfører i Sør-Varanger. Kommunen ligger helst øst i Finnmark, og grenser mot Russland. Hun er helt enig med Klinge.   

- For oss er dette helt ulogisk. Klokka er ikke fem engang, og det er helt mørkt her nå. Jeg kan ikke fatte at vi skal skur klokka tilbake sånn at det blir mørkere enda tidligere. Det strider mot både urinstinkter og logikk, for både mennesker og dyr, sier ordføreren, som driver eget fjøs, til Dagbladet. 

Vårt naboland i øst, Russland, sluttet å skru klokka tilbake til vintertid i 2011. Daværende president Dmitrij Medvedev begrunnet avgjørelsen med at tidsendringene førte til at folk ble syke og stressa.

Dette forstyrrer virkelig den menneskelige biorytmen. Det er bare irriterende. Enten forsover folk seg, eller så våkner de tidlig og ikke vet hva de skal gjøre med den ekstra timen, forklarte han til nyhetsbyrået AFP, ifølge NRK.

Den russiske ordningen fører til at det vinterstid er hele tre timers forskjell mellom Norge og Russland. Sør-Varanger-ordføreren mener det er et argument for å innføre helårs sommertid i Norge.

- Vi snakker mye om åpne grenser og samarbeid med Russland. Jeg tror klokka har stor betydning for dette. Når vi skal ha et møte med russerne for eksempel, blir det alltid enten veldig tidlig eller langt ut på dagen for den ene parten. Det er håpløst, sier Hansen.

- Når et så stort land som Russland kan gjøre, bør vi kunne gjøre det også, legger hun til.

- Kan snu EU

Overgangen til vintertid, bunner imidlertid i et EU-direktiv. Tidspunktene for skifte mellom normaltid og sommertid er felles for landene i EØS-området og besluttes av EU-kommisjonen i henhold til et EU-direktiv om sommertid.

Klinge mener nærings- og tidsminister Monica Mæland (H) og Vidar Helgesen (H), som er statsråd med ansvar for EU- og EØS-saker, nå bør sette seg ned og se på muligheten for å overbevise EU om å gå bort fra ordningen.

- Den nye regjeringen har ønsket å profilere seg på forenkling, dette vil være å forenkle livene til alle som har klokke, sier Klinge.

- Men er det realistisk å tro at Norge kan få hele EU til slutte å skru på klokka?

- Ja, det mener jeg. Det viktigste nå vil være å få diskutert dette skikkelig innenlands. Men dersom et land som Norge reiser dette spørsmålet overfor EU på en seriøs måte, er det ikke usannsynlig at EU tar en runde på det. Argumentene for er rett og slett så gode, sier Klinge

- Island har imidlertid fått gjennomslag for et unntak for direktivet, og har nå lik tid året rundt, legger hun til.   

- Mange vil uansett mene dette er en fillesak?

- Ja. Men nettopp fordi dette er en så enkel sak å innføre, bør vi gjøre det. Det handler bare om å slutte å gjøre noe som er komplett unødvendig.

Saturday, October 26th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments