- Jeg brukte tegnspråk, og pekte på nødutgangen og nødhammeren


(Dagbladet): Reidar Bjerke (53) og Geir Kjørum (44) var de to første vitnene som ankom stedet der en buss fra Valdresekspressen ble funnet stående i veien ved Årdalstangen. Det forklarte Kjørum til VG i går.

Bussjåfør Arve Kvernhaug og passasjerene Margaret Molland Sanden og Brahim Khouya ble seinere funnet død inne i bussen, og den fjerde personen som var om bord, en 30-årig asylsøker fra Sør-Sudan, ble siktet for drap.

Bjerke var den første som kommuniserte med den drapssiktede 30-åringen mens han ennå var inne på bussen. Til Dagbladet forklarer han hvordan 30-åringen oppførte seg, og hvordan de to kommuniserte:

- Jeg brukte tegnspråk, og pekte på nødutgangen og nødhammeren i bussen og prøvde å forklare at han skulle dunke og presse på ruta. Jeg syntes han var merkelig uoppmerksom, men trodde han var i sjokk.

Brukte tegnspråk

- Hørte du ham si noe?

- Motoren gikk for full maskin. Vi kommuniserte heller ikke visuelt med munnen gjennom ruta. Jeg trodde det var en fortvilet mann — så tok det en annen vending, sier Bjerke til Dagbladet.

- Hva så du inne i bussen?

- Jeg fikk ikke vært inni bussen, og det var en høy buss der det var vanskelig å se inn. Men mannen [den drapssiktede] haltet og virket rådvill, han vandret fram og tilbake.

Bjerke og Kjørum har nå vært igjennom en debrief hos en psykolog, og de er blitt avhørt av politiet.

- Vi har gjort oss klare for veien videre, sier Bjerke til Dagbladet. De to er på forretningsreise, og har nå fortsatt med de planlagte møtene.

Hørte «våpen»

Bjerke sier han ikke så kniven som 30-åringen skal ha brukt.

En liten stund etter Kjørum og Bjerke et vitne som er blitt intervjuet hos NRK under navnet «Roald».

- Vi trodde det var en alvorlig ulykke, som gikk over til å bli et drama. Alvoret skjønte vi først etterpå. Vi følte oss truet på livet, fikk klar beskjed av «Roald» som var inni bussen — og hørte bare at det ble sagt «våpen». Jeg tror ikke jeg hørte «kniv», sier Bjerke.

- Vi var usikre på hva som kunne skje. Derfor ble vi enige, alle som var der, om at vi måtte bare rømme. Det ble bekreftet av politiet da de kom. Vi stoppet også andre som kom i mot.

Hevet kniven

Til NRK forklarte «Roald» at han først så ei jente ligge i midtgangen på bussen.

- Jeg skjønner at her er det snakk om noe annet enn en bussulykke. Det så ille ut, sa Roald.

Roald og samboeren så også bussjåføren ligge i trappa ved førersetet, men så ikke det tredje offeret. Den nå drapssiktede mannen hadde satt seg ned bak i bussen.

- Vi forsøkte å snakke med ham og spurte om han trengte hjelp. Da tok han seg til halsen. Vi trodde han hadde vanskelig for å puste og gikk imot ham, da han løftet en kniv og kom imot oss. Samboeren min dro meg i jakka og sa at vi måtte komme oss ut. På ren refleks kommer vi oss ut så raskt som mulig og varsler andre som har kommet til at han har en kniv.

Wednesday, November 6th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments