Interpol jager «Den hvite enke» etter Kenya-terroren


(Dagbladet): Interpol har utstedt en arrestordre på britiske Samantha Lewthwaite, kalt «Den hvite enke», på forespørsel fra Kenya.

Kvinnen er ikke etterlyst for terrorangrepet mot kjøpesenteret i Nairobi, men for å ha vært i besittelse av sprengstoff og for å ha inngått forbund om å begå lovbrudd i desember i 2011, opplyser Interpol.

Flere øyenvitner har fortalt at det var både amerikanere og europeere innblandet i terrorangrepet i Nairobi, deriblant en britisk kvinne, melder NTB. Dette har satt fart i spekulasjonene om at Lewthwaite var blant terroristene som angrep Westgate-kjøpesenteret lørdag.

Den britiske konvertitten er fra før knyttet til det grufulle anslaget mot Westgate-kjøpesenteret i Nairobi.

67 mennesker er så langt bekreftet døde etter det fire dager lange terrorangrepet mot kjøpesenteret Westgate Mall i den kenyanske hovedstaden. Men over 60 andre er fortsatt ikke gjort rede for. I tillegg er fem til seks av terroristene drept.

- Har gjort det før

Den kenyanske utenriksministeren Amina Mohamed uttalte tirsdag følgende:

- Fra den informasjonen vi har var to eller tre amerikanere innblandet, og jeg tror … så langt har jeg hørt om en britisk kvinne, og jeg tror hun har gjort dette mange ganger før.

Lewthwaite var gift med 7. juli-bombemannen Jeramine Lindsay.

Hun skal ha flyktet til Somalia i mars, og hun er ettersøkt av kenyansk politi, fordi det har vært mistanke om at hun har hatt forbindelser til terrorist-celler med utspring i al-Shabaab, det somaliske nettverket som sier det står bak terroren i Nairobi.

Var gravid

Lewthwaite var gravid da hennes mann Jeramine Lindsay døde som selvmordsbomber i det første selvmordsangrepet på engelsk jord, i London 7. juli 2005.

Sammen med tre andre gjennomførte Lindsay et koordinert angrep mot metroen i London. 52 mennesker ble drept, Lindsays bombe drepte 27.  Samantha Lewthwaite var gravid med deres andre barn da Lindsay døde som 19-åring. Hun har etter ektemannens død benyttet falsk identitet ved flere tilfeller, ifølge politiet.

Det har vært spekulert i hvorvidt Lewthwaite ble drept i Nairobi-angrepet, noe som nå ser ut til ikke å stemme.

Lewthwaites og amerikanernes deltakelse i det brutale terrorangrepet viser at al-Shabaab er en internasjonal terrororganisasjon med forgreininger i mange land.

- Farlig
- Gjennom Interpols «røde varsel» har kenyanske myndigheter forsikret seg om at alle organisasjonens 190 medlemsland er klar over hvilken fare denne kvinnen utgjør. Ikke bare i regionen, men i hele verden, sier generalsekretær Ronald K. Noble i Interpol ifølge NTB.

Lewthwaite var tidligere etterlyst i Kenya for å ha drevet terrorplanlegging, og hun var også etterlyst for å ha vært i besittelse av et falskt sørafrikansk pass.

Et team fra Interpol er nå på plass i Nairobi for å bistå i arbeidet med å identifisere ofre

Thursday, September 26th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments