Hysj-toppens hemmelige telefon-samtale gikk «live» ut på nett


(Dagbladet): Man skulle tro at en mann som har rådet over USAs etterretningshemmeligheter i CIA og ledet NSAs gigantiske overvåkningsoperasjoner, tar sine forholdsregler når han selv snakker i telefonen.

Men da eks-general Michael Hayden i går tok toget var han så indiskré at flere tusen mennesker fikk innblikk i samtalene hans.

Den kjente venstreaktivisten Tom Mattzie satt tilfeldigvis i samme togkupé og dro kjensel på den tidligere spionsjefen. Da det framgikk av Haydens telefonsamtale at han snakket med journalister om etterretningsspørsmål «off record», begynte Mattzie å tvitre bruddstykkene han hørte på direkten.

Hayden var helt sentral da flere av overvåkningsprogrammene som nå er avslørt av varslerene Edward Snowden, ble satt i gang. De siste dagene har det også blitt kjent at USA skal ha overvåket også europeiske statsledere, og flere land har nå kalt inn amerikanske ambassadører på teppet for en forklaring.

Snakket om CIA-fengsler

Ifølge Mattzie snakket Hayden i telefonsamtalene blant annet om en «berømt Blackberry», etter alt å dømme en henvisning til president Obamas mobiltelefon. Tilsynelatende ble det også diskutert kontroversielle temaer som CIAs hemmelige fengsler i utlandet og kidnappinger av terrormistenkte.

«Han høres defensiv ut», tvitret Mattzie, og fortsatte:

«For ett minutt siden skrøt Hayden av utenlandspågripelser («rendition») og hemmelige fengsler («black sites»)».

Mattzie fanget også opp at samtalene var høyst dagsaktuelle:

«Kommentarene hans til media handlet tydeligvis om NSAs spionering på utenlandske allierte».

Hobbyspionen oppfattet det som at Hayden var opptatt av å fremme kritikk mot Obama-administrasjonen uten å måtte stå for kommentarene selv. Om det var formålet, gikk det fryktelig dårlig. Mattzie fortalte tusenvis av Twitter-brukere at Hayden ba journalistene i den andre enden om å bli sitert anonymisert som en «tidligere høyt plassert myndighetsperson».

Fikk intervju

Den kjente krigsmotstanderen og politiske konsulenten moret seg kostelig over ironien i situasjonen. «Dette føles som at jeg jobber i NSA. Bortsett fra at det er i full offentlighet», tvitret han, mens han ventet på at noen skulle varsle Hayden om Twitter-meldingene.

«Telefonen hans ringer. Jeg tror spillet er over. Kanskje noen forteller ham at jeg er her. Skal jeg gjemme meg?», skrev Mattzie etter noen minutter.

Da «direktesendingen» til slutt ble avslørt, kunne ikke eks-NSA-sjefen annet enn å framstå som sporty.

«Folk på kontoret hans ringte ham, og han tilbød meg generøst et intervju. Vi snakket om ting rundt det fjerde grunnlovstillegget (omhandler rettslig grunnlag for ransakinger, red. anm.) og utenlandsspionasje», skriver Mattzie, som også fikk tatt et bilde av seg selv sammen med meningsmotstanderen – som selvsagt havnet på Twitter.

Aktivisten påpekte for ordens skyld at telefonsamtalene i hvert fall ikke skjedde i stillevogna på toget, så Hayden var ikke den fyren.

- Jeg hadde en hyggelig prat med en annen Pittsburgh-mann, sier Hayden til CNN om møtet med Mattzie.

Eks-etterretningstoppen hevder at han ikke gjøv løs på Obama-administrasjonen i de «anonyme» intervjuene.

- Jeg forstår ikke helt hva han mener med det. Det jeg faktisk sa var at dette er veldig vanskelige temaer. Jeg sa at jeg også hadde politiske føringer som begrenset ting jeg gjorde mens jeg var NSA-sjef. Nå kommer de politiske føringene til å bli mer robuste. Det var ikke kritikk, hevder Hayden.

Friday, October 25th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments