«Hvorfor ikke tvangsdøpe alle norske barn først som sist?»


(Dagbladet): – KrF avslører at det er et parti som ikke er modent nok til å etterleve det som kreves i et moderne samfunn med livssynsmangfold, sier pressesjef for Human-Etisk Forbund, Jens Brun-Pedersen, til Dagbladet.

Pedersen raser mot vedtaket om at religionsfaget igjen skal endres, slik det står i den unike samarbeidsavtalen som Høyre, Venstre, KrF og Frp skrev under på i går kveld.

KrF har nemlig fått gjennomslag for at RLE-faget (religion, livssyn og etikk) endrer navn til KRLE (kristendom, religion, livssyn og etikk). I tillegg har partiet fått gjennomslag for at kristendomslæring skal prioriteres mer enn andre religioner.

Nå kommer faget til å inneholde minst 55 prosent kristendom, ifølge den rykende ferske samarbeidsavtalen.

- Respektløst

På Facebook går Pedersen fra Human-Etisk Forbund hardt ut mot det nye vedtaket til de fire partiene:

«HVORFOR IKKE tvangsdøpe alle norske barn først som sist? Når vil KrF bli fornøyd? Vil minne om at kun halvparten av befolkningen her til lands oppgir selv at kristendommen er det livssynet som står dem nærmest», skriver han.

Han utdyper kommentaren på denne måten overfor Dagbladet:

– Det å tvangsdøpe alle norske barn er selvsagt humoristisk ment, men jeg står sterkt bak hovedbudskapet i denne debatten. Det er respektløst overfor livssynsmangfoldet i en fellesskole å tvangsfavorisere kristendommen. Hvis det nå skal være 55 prosent kristendom, så kan du bare regne hvor mye det blir på resten av verdens mangfoldige religioner, filosofi og etikk, sier Brun-Pedersen.

– Det skal bli spennende å se hvordan dette går på en skole hvor for eksempel 80 prosent av elevene har en annen religion som sitt hovedlivssyn. Her må jeg bare ønske den nye utdanningsministeren lykke til, fortsetter Brun-Pedersen.

Han frykter nå at foreldre igjen – som på 90-tallet – kommer til å ønsker fritak fra undervisningen i faget som ellers kunne gitt viktig kunnskap om de fleste religioner og livssyn.

– Vår kristne arv og kultur må gjerne drøftes i de fleste fag, men dette er et religionsfag og det er ser ut som om KrF, Venstre, Høyre og Frp nå ikke har sett at det finnes foreldre som har et like seriøst forhold til andre religioner som kristne har til kristendom, sier han.

- Nedslående

Det er ikke mange år siden det omdiskuterte religionsfaget byttet navn og læreplan. I 2008 skiftet KRL-faget (Kristendoms-,religions- og livssynskunnskap) navnet til RLE.

En av de viktigste årsakene til denne endringen var en kontroversiell dom i Den europeiske menneskerettighets-domstolen (EMD) som kom 29. juni i 2007. Den gang kom menneskerettighetsdomstolen fram til at KRL-faget bryter med menneskerettighetene og læreplanen ble endret i samsvar med lovendringene.

Dommen legger vekt på at den norske skolen har en kristen formålsparagraf og at kristendommen har en svært dominerende stilling. Derfor er det vanskelig å ivareta livssynsminoritetenes rettigheter med et felles fag.

Dette var en seier for foreldrene som gikk til sak mot staten fordi de opplevde kristendomsfaget som en krenkelse av deres livssyn.

– Dette her er nedslående og en reversering av et fag som ble dømt i EMD som er svært beklagelig. Venstre, Høyre, Frp og spesielt KrF har minimal respekt for en domstol og menneskerettigheter når man vil gjeninnføre og favorisere en religion på denne måten. Jeg er egentlig veldig skuffet over partier som hele tida snakker om individets valgfrihet, men praktiserer her noe stikk motsatt, sier Pedersen.

Tuesday, October 1st, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments